Autorităţile politice şi religioase i-au îndemnat pe palestinieni să se întoarcă să se roage joi după-amiaza pe Esplanada Moscheilor, la Ierusalimul de Est anexat, un semn al unui eventual sfârşit al crizeii marcate de violenţe sângeroase, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile musulmane au ridicat boicotul impus celui de-al treilea loc sfânt al islamului, după ce Israelul a anunţat că-şi retrage toate noile măsuri de securitate pe care le-a instituit la intrările acestui sit ultrasensibil.

Iordania a salutat această decizie israeliană drept o ”o etapă către potolirea” tensiunilor create de instalarea pe 16 iulie a unor detectoare de metale, la două zile după un atac în care au fost ucişi doi poliţilti israelieni în apropiere de Esplanada Moscheilor.

Aceste tensiuni au degenerat rapid în confruntări sângeroase între manifestanţi palestinieni şi forţe de ordine israeliene la Ierusalimul de Est, partea palestiniană - ocupată şi anexată de Israel - a oraşului, şi în Cisiordania ocupată.

”Autorităţile religioase musulmane de la Ierusalim îi îndeamnă pe palestinieni să intre în Al-Aqsa să se roage după-amiaza”, a declarat joi un reprezentant al Waqf - organismul însărcinat cu bunurile musulmane la Ierusalim, într-o conferinţă de presă.

De la începutul acestei crize, credincioşii musulmani se rugau în afara Esplanadei Moscheilor, pe care se află Moscheea  Al-Aqsa şi Domul de Piatră.

Rugăciunea de la miezul zilei, precedată de manifestaţii de bucurie a sute de palestinieni, a avut loc tot pe străzile adiacente sitului, iar reprezentanţi musulmani au declarat că erau în curs preparative în vederea primirii credincioşilor pe Esplanada Moscheilor joi după-amiaza, către ora locală 16.30 (16.30, ora României).

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas şi-a exprimat susţinerea faţă de încetarea boicotului autorităţilor religioase şi întoarcerea în acest loc sacru.

Însă el a precizat că o decizie nu a fost încă luată cu privire la reluarea coordonării în domeniul securităţii între Autoritatea Palestiniană (AP) şi Israel, pe a cărei suspendare el a anunţat-o săptămâna trecută.

Abbas a făcut din retragerea noilor măsuri în domeniul securităţii o condiţie prealabilă a reluării coordonării.

RĂZGÂNDIRE

Aceste declaraţii au fost făcute în contextul în care Israelul a retras la prima oră, joi, ultimele elemente ale noului dispozitiv de securitate, la două zile după retragerea detectoarelor de metale.

”Poliţia a revenit la măsurile de securitate în vigoare înainte de atacul terorist (...) de la 14 iulie”, a declarat o purtătoare de cuvânt a poliţiei, referindu-se la atacul sângeros vizând doi poliţişti israelieni comis de trei arabi israelieni.

Israelul a justificat implementarea noilor măsuri la sit prin faptul că  atacatorii au ascuns arme şi au ieşit să comită atentatul.

Însă palestinienii au denunţat o tentativă a Israelului de a-şi consolida controlul asupra acestui sit, pe care evreii îl numesc Muntele Tempului şi pe care-l consideră cel mai sacru loc al lor. Israelul controlează intrările, însă situl este administrat de Iordania.

Musulmanii pot să vină aici oricând. Evreii pot să intre doar între anumite ore şi nu au dreptul să se roage.

Autorităţile israeliene au dat asigurări că ele nu intenţionează să modifice aceste reguli tacite.

Tensiunile care au urmat imediat după instalarea detectoarelor de metal au degenerat rapid în confruntări violente la Ierusalimul de Est şi în Cisiordania ocupară şi s-au soldat cu cinci morţi şi zeci de răniţi.

Trei israelieni au fost de asemenea ucişi de către un palestinian, într-o colonie israeliană în Cisiordania ocupată.

În urma unor presiuni intense exercitate de către comunitatea internaţională, care se temea de o escaladare, Israelul a acceptat mai întâi să-şi retragă detectoarele de metal şi să le înlocuiască cu alt mijloc de supraveghere ”bazat pe tehnologii avansate”.

Însă Guvernul israelian s-a răzgândit până la urmă şi a revenit la situaţia de dinainte de 14 iulie, aşa cum cereau palestinienii.

Iordania - ţara care este gardianul locurilor sfinte musulmane la Ierusalim - a salutat această decizie.

”Retragerea autorităţilor israeliene cu privire (la Esplanada Moscheilor) este o etapă esenţială către potolirea situaţiei”, a declarat, citat într-un comunicat ministrul Informaţiilor şi purtătorul de cuvânt al Guvernului Mohamed Momani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.