Un elicopter militar pakistanez a salvat marţi doi dintre cei şapte copii blocaţi împreună cu profesorul lor într-un telescaun care atârna deasupra unei prăpăstii adânci, dar operaţiunea de salvare aeriană a fost anulată pentru că s-a lăsat noaptea, relatează The Guardian care precizează că doar doi copii ar fi fost salvaţi, după ce informaţii anterioare indicau că ar fi patru copii salvaţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La sol au fost instalate însă reflectoare puternice şi operaţiunea de salvare continuă, potrivit Reuters, care a relatat că experţi în traversarea pe cablu au fost trimişi în zonă şi că un mic cărucior a fost ataşat la cablu pentru a-i salva pe copii unul câte unul, la mai bine de 12 ore de când telecabina a rămas suspendată de un fir.

Un purtător de cuvânt al agenţiei de salvare şi un oficial districtual declaraseră anterior că au fost salvaţi patru copii, dar această informaţie pare să fi fost greşită. O înregistrare video de la faţa locului a arătat o persoană legată într-un ham care se legăna de sub un elicopter, în timp ce mulţimea aclama pe fundal. Secrede că acesta ar fi fost primul copil salvat.

Copiii, blocaţi de la ora locală 7.00 dimineaţa (05.00 ora României), foloseau telecabina pentru a ajunge la şcoală, locuind într-o zonă muntoasă din Battagram, la aproximativ 200 km nord de Islamabad.

La televiziunea locală au fost prezentate imagini cu comandouri care încercau să coboare pe frânghii din elicoptere spre telecabina. Un expert a declarat că salvarea este foarte delicată, deoarece vântul creat de palele elicopterelor ar putea slăbi şi mai mult cablurile care ţin în aer telecabina.

Rudele celor prinşi se rugau în timp ce urmăreau desfăşurarea operaţiunii, iar mulţimi neliniştite s-au adunat de ambele părţi ale prăpastiei, care se află la câteva ore de mers cu maşina de cel mai apropiat oraş.

Oamenii care locuiesc în regiunile muntoase din nordul Pakistanului folosesc adesea telecabinele pentru a se deplasa dintr-un sat în altul.

Efortul de salvare este urmărit cu sufletul la gură de toată ţara, pakistanezii înghesuindu-se în jurul televizoarelor.

Potrivit posturilor de televiziune pakistaneze, unii dintre cei din telecabină au luat legătura cu familiile lor prin intermediul telefoanelor mobile.

Mai multe elicoptere militare au efectuat în cursul zilei zboruri de recunoaştere, iar un salvator a fost coborât cu hamul pentru a livra alimente, apă şi medicamente, a declarat pentru AFP Tanveer Ur Rehman, un oficial guvernamental local. "Aceasta este o operaţiune delicată care necesită o precizie meticuloasă. Elicopterul nu se poate apropia îndeajuns de telecabină, deoarece presiunea aerului ar putea rupe unicul cablu care îl susţine", a explicat oficialul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.