Organizaţia pentru Securtate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi-a încheiat joi misiunea de observare în Ucraina - după opt ani de mandat -, o consecinţă a unei opuneri prin veto a Rusiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

OSCE ”va lua măsuri imediate pentru a pune în aplicare” încetarea acestei misiuni, anunţă într-un comunicat Secretariatul General al OSCE de la Viena.

”Poziţia Rusiei nu ne-a lăsat alătă opţiune”, comentează preşedintele prin rotaţie al acestei organizaţii, ministrul polonez de Externe Zbigniew Rau..

Toate hotărârile OSCE sunt adoptate prin consens, iar Moscova a blocat - pentru prima oară în urmă cu o lună - o prelungire a mandatului acestei misiuni.

Acest lucru a aruncat în incertitudine viitorul acestui proces, lansat în 2014, în urma unor negocieri îndelungate între Occident şi Rusia, în vederea unei supravegheri a aplicării unui armistiţiu între Ucraina şi regiunile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, în Donbas (est).

Armistiţiul a fost validat în mod juridic de către Moscova şi ONU, în cadrul Acordurilor de la Minsk, în Belarus, în 2015.

OSCE era, de atunci, singura instanţă internţaională care documenta situaţia pe teren în Donbas.

Însă echipe OSCE de sute de persoane, provenind din zeci de ţări, surprinse de lansarea invaziei Ucranei de către Rusia, la 24 februarie, au fost evacuate în zilele următoare.

Activitatea echipelor OSCE pe teren a încetat la la 1 aprilie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.