Cercetătoarea-şefă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Soumya Swaminathan aşteaptă cu nerăbdare a doua generaţie de vaccinuri împotriva covid-19, care ar putea include spray-uri nazale sau pastile, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste vaccinuri de generaţia a doua ar prezenta avantajul că sunt mai uşor de folosit decât injecţiile şi pot fi autoadministrate, a subliniat ea pe canale OMS pe reţele de socializare.

În prezent se examinează 129 de vaccinuri, dintre care unele se află în faza testelor clinice, pe oameni, iar alte 194 nu se află într-un stadiu la fel de avansat.

”Ele acoperă toate tehnologiile”, a declarat ea.

”Ele sunt examinate în continuare, dar sunt sigură că unele dintre elevor fi foarte sigure şi eficiente, iar altele mai puţin”, a aprecat ea.

OMS le va selecta pe cele mai adecvate şi se gândeşte să le folosească pe unele dintre ele în dezvoltarea unor vaccinuri împotriva altor boli.

Avantajul unui vaccin nazal, ca cele folosite în unele ţări împotriva gripei, este că poate lupta împotriva virusului înainte ca acesta să ajungă în plămâni, subliniază Soumya Sawaminathan.

OMS a autorizat de urgenţă în vederea punerii pe piaţă şapte vaccinuri împotriva covid-19 - Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca-Oxford, Johnson & Johnson, Sinopharm, Sinovac şi Bharat Biotech.

”Până în prezent, în ceea ce priveşte vaccinurile pe care l-am aprobat, nu a existat niciun semn suficient de îngrijorător pentru a fi nevoiţi să spunem «bun, trebuie să revizuim acest vaccin»”, a dat ea asigurări.

Peste 7,25 de miliarde de vaccinuri au fost administrate în lume, potrivit unui bilanţîntocmit de AFP.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.