Un incendiu de pădure, alimentat de rafale puternice de vânt, a izbucnit luni la Kouvaras, la aproximativ 50 de kilometri est de Atena, şi s-a extins rapid către sudul regiunii Attica, în apropiere de Lagonisi, Anavyssos şi Saronida, anunţă pompierii greci, iar autorităţile au dat ordin de evacuare, ca măsură de precauţie, a mai multor zone balneare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este un inceniu dificil, vântul este foarte puternic, de până la 7 (pe scala) Beaufort (50-60 de kilometri pe oră)”, anunţă un purtător de cuvânt al pompierilor, Yannis Artopios, în contextul în care în Grecia are loc de joi un val de caniculă cu vârfuri de peste 44°C în centrul ţării.

Şapte bombardiere cu apă, patru elicoptere şi 150 de pompieri - inclusiv o echipă de 30 de pompieri români - luptau împotriva celor două frontuei ale acestui incendiu, potrivit presei locale.

Focul - care a distrus tufişuri - s-a extins rapid către către sudul regiunii Attica, în apropiere de zonele balneare Lagonisi, Anavyssos şi Saronida, unde se află numeroase case secundare.

Circulaţia rutieră a fost întreruptă pe drumuri din vecinătatea Kalyvia, pline de un fum dens.

Autorităţile le cer locuitorilor să părăsească locul ca măsură de precauţie, iar o mănăstire a fost evacuată.

În apropiere de istmul Corint, într-o zonă forestieră situată în apropierea unei staţiuni balneare celbre - Loutraki -, un incendiu era, de asemenea, în curs, potrivit agenţiei oficiale elene de presă Ana.

Evacuări, din precauţie, au fost ordonate în zonă, potrivit Ana.

Pompieri citaţi de agenţie anunţă că Forţe terestre şi Aeriene au fost mobilizate, în contextul în care rafale violente de vânt suflă în regiune.

Grecia - la fel ca o parte a Europei - a fost afectată în weekend de prima caniculă din acest an şi a înregistrat un vârf de 44,2°C în regiunea Teba (centru), potrivit Observatorului Naţional din Atena.

La Atena, mercurul a urcat sâmbătă în termometre până la 39°C, iar situl embelematic al Acropolei - cel mai vizitat în Grecia - a rămas închis în orele cele mai fierbinţi, vineri, sâmbătă şi duminică.

Duminică seara, temperatura a început să scadă uşor, iar Ministerul însărcinat cu Criza Climatică a avertizat cu privire la un ”risc sporit” de incendii, din cauza unor rafale de vânt importante, de 50-60 kilometri pe oră.

Temperaturile ar urma să scadă cu două până la patru grade Celsius până miercuri, însă un nou val de cpldură urmează să aibă loc - începând de joi -, cu temperaturi de până la 43°C, local, potrivit serviciul grec de meteorologie EMY.

”Ne aflăm în mijlocul perioadei de luptă împotriva incendiilor, iar condiţiile pe care lea şteptăm vor fi deosebit de dificile şi favorizează incendiile de pădure”, avertizează Yannis Artopios.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.