Conservatorul german Manfred Weber, care candidează la viitoarea preşedinţie a Comisiei Europene (CE), a primit susţinerea liderului ungar Viktor Orban, criticat din cauza atingerilor la adresa statului drept, fapte care creează disensiuni în dreapta europeană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Manfred Weber, în vârstă de 46 deani, preşedintele grupului Partidului Popular Eeuropean (PPE, dreapta) în Parlamentul European (PE), a cărui candidatură este susţinută de cancelarul german Angela Merkel, îl va înfrunta în obţinerea învestiturea formaţiunii pe fostul premier finlandez Alexander Stubb, în vârstă de 50 de ani.

Cei doi rivali spun că vor să fie intransigenţi cu premierul ungar Viktor Orban, acuzat de călcarea în picioare a valorilor UE prin faptul că aduce atingere independenţei justiţiei, libertăţii de exprimare şi drepturilor migranţilor.

Orban ”îşi aduce mai degrabă susţinerea, clar, politicianului bavarez din curentul democrat-creştin în PPE, decât lui (Alexander Stubb), care aparţine aripii liberale” a formaţiunii sale, a declarat pentru MTI şeful de cabinet al premierului ungar Antal Rogan.

Weber, liderul grupului PPE în Parlamentul de la Strasbourg, a votat în septembrie în favoarea unei proceduri excepţionale lansate de către eurodeputaţi cu scopul de a denunţa ameninţarea ”sistematică” la adresa valorilor UE în Ungaria.

El nu le-a dat însă un consemn cum să voteze eurodeputaţilor PPE, care s-au arătat împărţiţi pe tema adoptării acestei proceduri, în pofida certurilor interne pe care le provoacă politica lui Viktor Orban.

Din PPE fac parte formaţiuni ca Uniunea Creştin Democrată (CDU, conservatori) a Angelei Merkel, Fidesz-ul lui Orban, partidul creştin-social al preşedintelui Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker sau Les Républicains (LR) din Franţa.

Juncker declara săptămâna trecută, într-un interviu, că Orban ”nu mai are ce căuta în PPE”, însă grupul pare să îndepărteze ideea unei excluderi.

PPE îşi alege candidatul într-un congres al partidului la Helsinki, în Finlanda, pe 7 şi 8 noiembrie.

Dacă PPE va rămâne prima forţă politică în PE după alegerile europene din mai 2019, liderul său are şanse să devină viitorul preşedinte al Comisiei Europene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.