Entităţi apropiate premierului ungar Viktor Orban au participat - în secret - la cumpărarea principalei televiziuni de informaţii europene, Euronews, potrivit unei anchete de presă realizată de publicaţii ungare, franceze şi portugheze, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În mod oficial, Fondul de investiţii Alpac Capital, cu sediul în Portugalia, este cel care a cumpărat o parte majoritară în Euronews, în iulie 2022, cu aproximativ 170 de milioane de euro.

Tranzacţia a fost validată în mai 2022 de către Ministerul francez al Finanţelor, în contextul în care Euronews, care are sediul la Lyon, este o întreprindere de drept francez într-un sector strategic - al presei.

Cel puţin o treime din aceste fonduri proveneau din surse cu legături cu Viktor Orban, au dezvăluit joi site-ul ungar de investigaţii Direkt36, cotidianul francez Le Monde şi săptămânalul portughez Expresso.

ATENUAREA ”PĂRTINIRI DE STÂNGA”

Fondul ungar Szechenyi, un organism aflat la momentul tranzacţiei sub tutela unei fundaţii prezidate de către ministrul ungar al Economiei Mihaly Varga, a avut o contribuţie de 45 de milioane de euro, potrivit umor documente interne.

O prezentare PowerPoint ”strict condidenţială” obţinută de Direkt36 sugerează că unele consideraţii de ordin politic au jucat un rol în decizie.

Operaţiunea viza să atenueze ”părtinirea de stânga” în presă, Euronews fiind ”influentă în politicile UE”.

Directorul Alpac Capital, Pedro Vargas David, este de altfel fiul fostului deputat european Mario David, un fost consilier şi prieten persoanl al lui Viktor Orban.

Partenerul principal în operaţiunile de comunicare ale Guvernului ungar, New Land Media, a acordat, la rândul său, un împrumut în valoare de 12,5 milioane de euro unei filiale ungare a Alpac Capital implicate în cumpărare, a confirmat Direkt36 proprietarul acesteia, Gyula Balasy.

O sursă internă citată de site a declarat că era evident că ordinul de finanţare a investiţiei vene ” de sus”.

PEISAJ MEDIATIC REMANIAT

După întoarcerea la putere a lui Viktor Orban în 2010, peisajul mediatic ungar a fost profund remaniat.

Presa publică a devenit releul politicii oficiale, iar apropiaţi ai puterii au cumpărat porţiuni întregi ale sectorului presei private.

Euronews, Szechenyi Funds şi New Land Media nu au putut fi contactate imediat.

Contactat de AFP, ataşatul de presă al lui Viktor Orban, Bertalan Havasi, a declarat că Guvernul ungar ”nu este la curent” cu acest acord.

Pentru moment, jurnalişti de la Euronews contactaţi de Le Monde nu au constatat vreo influenţă editorială asupra subiectelor ungare sau europene.

Sindicatele au denunţat însă contracte publicitare semnate cu ţări ca Azerbaidjanul şi Arabia Saudită care, susţin ele, afectează conţinuturi.

Euronews - un post de informaţii nonstop lansat în 1993 de căre aproximativ 20 de posturi de televiziune europene - difuza la origine, de la Lyon, în 15 limbi şi avea o redacţie de 400 de jurnalişti.

El furnizează informaţii în peste 400 de milioane de gospodării din 160 de ţări.

Postul a fost vizat începând din 2020 de o serie de restructurări, efectivele i-au fost reduse la jumătate, iar redacţia a fost mutată la Bruxelles, aproape de instituţiile europene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.