Opt persoane au fost rănite în Caşmirul indian în manifestaţii, în acest weekend, la Srinagar, unde autorităţile au reimpus restricţii stricte, termându-se de revolte în mai multe zone în această regiune himalayană, potrivit autorităţilor indiene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În acest teritoriu - revendicat de asemenea de Pakistan -, tensiunile rămân puternice de la 5 august, data la care India a revocat autonomia constituţională a părţii Caşmirului asupra căreia deţine controlul.

Un embargo total impus comunicaţiilor şi restricţii puternice de circulaţie au fost impuse de către autorităţile indiene, cu o zi înaintea anunţării revocării articolului 370 al Constituţiei, care conferea acest statut de autonomie specială regiunii himalayene.

Vineri, India a început să relaxeze unele restricţii.

Însă, ciocniri au fost semnalate în mai multe locuri sâmbătă, în zona Srinagar, unde restricţiile au fost restabilite, potrivit agenţiei indiene de presă Press Trust of India (PTI), care citează funcţionari sub protecţia anonimatului.

Autorităţile au negat sau minimalizat, anterior, informaţii despre violenţe şi au subliniat, din contră, că cea mai mare parte a Văii Caşmirului, cu populaţie majoritar musulmană, a rămas paşnică.

Un purtător de cuvânt al Guvernului statului Jammu-şi-Caşmir, Rohit Kansal, le-a declarat sâmbătă seara unor junalişti că opt persoane au fost rănite în ciocniri, fără să furnizeze detalii.

Un funcţionar de rang înalt din cadrul Guvernului a declarat duminică pentru AFP că centralele telefonice urmează să-şi reia activitatea normală ”până la sfârşitul zilei”.

Şcolile din anumite zone urmează să fie redeschise luni, au anunţat oficiali.

În oraşul cu populaţie majoritar hindusă Jammu, autorităţile au întrerupt servicile de Internet şi au avertizat locuitorii împotriva difuzării unor informaţii false pe reţele de socializare, potrivit PTI.

De asemenea, armata indiană a confirmat că un militar a fost ucis sâmbătă într-un schimb de tiruri transfronataliere ”intense” cu Pakistanul.

Aproximativ 80.000 de paramilitari indieni suplimentari au fost desfăşuraţi în Caşmirul indian. O jumătate de milion de militari se află în regiune în perioade normale.

India şi Pakistanul, care şi-au împărţit teritoriul Caşmirului după incependenţa lor, în 1947, au purtat după aceea trei războaie, dintre care două cu privire la Caşmir.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.