Opt alpinişti au murit încercând să escaladeze vulcanul Klucevskaia Sopka din Orientul Îndepărtat al Rusiei, potrivit oficialilor locali, după ce vântul puternic a oprit o misiune de salvare, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit oficialilor din peninsula Kamceatka, din grupul format din douăsprezece persoane, şase au fost raportate iniţial ca fiind moarte, iar alte şase au fost considerate blocate. Grupul număra şi doi ghizi.

În schimb, agenţia de presă Interfax a scris că ”încă doi au murit”, citându-l pe Roman Vasilevski, vicepremierul teritoriului Kamceatka. Informaţiile sale au fost oferite de un ghid care a transmis aceste declaraţii de la vulcanul de 4.754 de metri prin telefon prin satelit, potrivit Interfax.

Cei 12 alpinişti au pornit marţi să escaladeze muntele – cel mai înalt vulcan activ al Eurasiei – dar a întâmpinat probleme sâmbătă, când o parte dintre alpinişti au căzut de la aproximativ 4.200 de metri şi au decedat, au spus autorităţile.

O persoană ar avea un picior rupt, au adăugat autorităţile.

Salvatorii au încercat să ajungă la grupul de alpinişti duminică, dar au fost nevoiţi să se întoarcă, deoarece vânturile puternice au împiedicat aterizarea elicopterului.

”Era programat să aterizeze la o altitudine de 3.300 m, dar din cauza vântului cu o viteză de 30 de metri pe secundă [67 mph] nu au reuşit să facă acest lucru, deşi au fost întreprinse două încercări la câteva ore”, au declarat salvatorii.

Temperaturile de pe munte pot ajunge până la minus 14 grade Celsius în cursul nopţii.

Tatiana Iukmanova, un reprezentant al autorităţii locale de apărare civilă, a declarat că salvatorii vor încerca să ajungă din nou la grup luni, în cazul în condiţiile meteorologice o vor permite.

Klucevskaia Sopka este cel mai înalt dintre cei peste 160 de vulcani ale căror vârfuri înzăpezite se înalţă peste peninsula Kamceatka şi face parte dintr-un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, cunoscut pentru frumuseţea sa naturală excepţională.

Salvatorii avertizează că muntele, alcătuit din movile de roci vulcanice amestecate cu zăpadă şi gheaţă, este considerat deosebit de periculos pentru alpinişti din cauza altitudinii sale şi a riscului izbucnirii unei erupţii vulcanice.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.