Venezuelenii votează duminică în cadrul unei consultări populare simbolice, organizate de opoziţie, pe tema proiectului unei Adunări Constituante al preşedintelui Nicolas Maduro, după trei luni de manifestaţii violente, au anunţat oganizatorii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproximativ 2.000 de secţii de votare au fost deschise la ora locală 7.00 (14.00, ora României), a anunţat coaliţia de opoziţie Masa Unităţii Democratice (MUD). Înainte de deschidere, zeci de persoane stăteau deja la coadă în faţa mai multor secţii, la Caracas, potrivit unor jurnalişti AFP de la faţa locului.

Prezentat ca un act de ”nesupunere civilă”, acest vot, care se desfăşoară fără aprobarea autorităţilor, are ca scop să arate respingerea de către populaţie a viitoarei Adunări Constituante, potrivit coaliţiei antichaviste - după numele lui Hugo Chavez, preşedinte al ţării din 1999 şi până la moartea sa în 2013 - reunite în cadrul MUD.

”Ţara nu doar că va respinge Constituanta, ci va da un mandat să se ceară o schimbare de regim, ieşirea din dictatură şi deschiderea unei tranziţii cu un guvern de uniune naţională”, a declarat sâmbătă pentru AFP o reprezentantă a opoziţiei, Maria Corina Machado.

Potrivit Institutului de sondaje Datanalisis, aproape 70% dintre venezueleni se opun Constituantei, iar 80% denunţă modul în care Maduro gestionează o ţară în parte paralizată şi traumatizată de trei luni şi jumătate de manifestaţii în care au fost ucise 95 de persoane.

Potrivit unor proiecţii Datanalisis, aproximativ 10,5 milioane de persoane, din 19 milioane de alegători, s-au declarat dispuse să voteze în acest plebiscit.

Constituanta dorită de Maduro, ai cărei 545 de membri urmează să fie aleşi pe 30 iulie, va avea ca misiune să modifice Constituţia în vigoare cu scopul de a asigura, în opinia sa, stabilitatea politică şi economică a Venezuelei.

Proiectul este ferm respins de antichavişti, care îl consideră un mijloc de ocolire a Adunării Naţionale, în care opoziţia este majoritară din 2016.

”Acest lucru va marca un înainte şi un după în această luptă în vederea revenirii democraţiei în Venezuela”, a declarat Julio Borges, preşedintele Parlamentului.

”SHOW INTERNAŢIONAL”

Secretarul general al ONU Antonio Guterres şi-a exprimat îngrijorarea. ”Există o nevoie urgentă a unui dialog naţional în venezuela între Guvern şi opoziţie”, a declarat el vineri, citat într-un comunicat.

În paralel, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a publicat date cu privire la cereri de azil depuse de venezueleni - 52.000 de cereri au fost depuse din ianuarie, de două ori mai multe decât cele înregistrate anul trecut.

Tot duminică, Guvernul a invitat cetăţenii să vină să testeze maşinile de vot care vor fi puse în funcţiune la sfârşitul lunii în vederea alegerii membrilor Constituantei. Obiectivul este să nu lase terenul liber opoziţiei.

Şeful statului şi-a îndemnat adversarii să-şi desfăşoare consultare într-o atmosferă ”paşnică”. Acest ”show internaţional (...), făceţi-l, dar în pace”, a declarat Maduro, care este susţinut de armată, un actor de neocolit în jocul politic.

Criza are loc pe fondul căderii cursului petrolului, începând din 2014, care loveşte din plin economia, în care 95% din devize provin din exportul aurului negru.

”OBSERVATORI INTERNAŢIONALI”

Sâmbătă, cinci foşti preşedinţi latino-americani au sosit la caracas pentru a asista la consultarea opoziţiei ca ”observatori internaţionali”.

La sosirea sa, mexicanul Vicente Fox a apreciat că această consultare a opoziţiei marchează începutul ”drumului către sfârşitul” Guvernului Maduro, care ”trebuie să înţeleagă că nimeni nu are nimic cu el, dar că el nu poate continua să distrugă economia” Venezuelei.

Fox este însoţit de foştii preşedinţi columbian Andres Pastrana, costaricani Laura Chinchilla şi Miguel Angel Rodriguez şi bolivian Jorge Quiroga.

MUD consideră că această consultare populară va fi ”detonatorul” ultimei faze a mobilizării care vizează să-l oblige pe Nicolas Maduro să plece de la putere.

Tabăra guvernamentală a lăsat în ultimele săptămâni să se întrevadă fisuri, în urma luărilor de poziţie critice ale procurorul general Luisa Ortega, o chavistă care a intrat în disidenţă şi care este ameninţată cu un proces ce ar putea conduce la destituirea ei.

Ortega nu a anunţat dacă se va duce să voteze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.