Opozantul rus Vladimir Kara-Murza, condamnat în aprilie la 25 de ani de închisoare pentru trădare şi pentru denunţarea ofensivei ruse din Ucraina, a sosit la o colonie penală de înaltă securitate din Omsk, în Siberia, pentru a-şi ispăşi pedeapsa, a anunţat duminică avocatul său, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vladimir Kara-Murza, unul dintre principalii critici ai lui Vladimir Putin, care deţine şi cetăţenie britanică, a primit o sentinţă deosebit de dură în aprilie, ceea ce a determinat capitalele occidentale să ceară eliberarea sa. Aceasta este cea mai grea sentinţă pronunţată împotriva unui opozant proeminent în ultimii ani.

"Vladimir Kara-Murza a fost dus la colonia penitenciară de înaltă securitate IK-6 din Omsk pentru a-şi ispăşi pedeapsa", a declarat avocatul său Vadim Prohorov pe Facebook. Potrivit acestuia, opozantul a fost "plasat imediat într-o celulă de izolare".

Omsk, un oraş cu peste un milion de locuitori, se află la aproximativ 2.700 de kilometri est de Moscova.

Deţinuţii care ispăşesc pedepse lungi în sistemul penitenciar rusesc sunt adesea trimişi în penitenciare îndepărtate şi au nevoie de săptămâni pentru a ajunge acolo, cu opriri în diferite închisori din vasta ţară.

"Călătoria de la Moscova la Omsk, în secolul XXI, a durat nu mai puţin de trei săptămâni", a declarat sarcastic Vadim Prohorov, adăugând că opozantul a fost ţinut timp de "câteva zile" într-o celulă de izolare şi în oraşul Samara, din centrul Rusiei.

Apropiaţii lui Vladimir Kara-Murza sunt îngrijoraţi de sănătatea fragilă a acestuia, întrucât suferă de o afecţiune nervoasă numită polineuropatie, cauzată de două tentative de otrăvire.

Vladimir Kara-Murza a fost găsit vinovat de diseminarea de "informaţii false" despre armata rusă şi de legături cu o "organizaţie indezirabilă", la finalul unui proces desfăşurat cu uşile închise.

De la începutul ofensivei ruseşti în Ucraina, aproape toate personalităţile din opoziţie au fost încarcerate sau au fugit din ţară. Mii de ruşi obişnuiţi au fost, de asemenea, urmăriţi în justiţie pentru opoziţia lor faţă de conflict şi, uneori, condamnaţi la pedepse lungi cu închisoarea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.