Un opozant, Félix Tshisekedi, a fost proclamat miercuri învingător în alegerile prezidenţiale din Republica Democratică Congo (RDC), însă victoria sa a fost contestată imediat de o parte a opoziţiei şi pusă la îndoială de Franţa, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma unei îndelungate aşteptări, Comisia Electorală Naţională (Ceni) l-a declarat pe Tshisekedi învingător, cu 38,57% din voturile exprimate, în faţa altui reprezentant al opoziţiei împărţite, Martin Fayulu (34,8%).

Martin Fayulu a respins imediat rezultatul anunţat şi a denunţat un ”puci electoral”.

Franţa a părut să-i dea dreptate prin vocea ministrului de Externe Jean-Yves Le Drian. "Se pare că rezultatele proclamate (...) nu sunt conforme rezultatelor” reale, a declarat el la CNews, adăugând că Fayulu este "a priori" învingătorul scrutinului de la 30 decembrie.

Acest scrutin prezidenţial a fost amânat în trei rânduri, din 2016.

Opoziţia şi observatori ai Bisericii Catolice au îndemnat în ultimele zile Comisia electorală să nu trădeze ”adevărul urnelor”, fără să fie mai expoliciţi.

Potrivit rezultatelor oficiale, Félix Antoine Tshisekedi Tshilombo, în vârstă de 55 de ani, este preşedintele ”provizoriu ales”, care urmează să-i succeadă şefului statului în exerciţiu Joseph Kabila, în vârstă de 47 de ani.

OMAGIU LUI KABILA

În prima sa luare de cuvânt, Tshisekedi i-a adus un omagiu lui Joseph Kabila. ”Astăzi noi nu mai trebuie să-l considerăm ca pe un adversar, ci mai degrabă ca pe un partener al alternanţei democratice în ţara noastră”.

”Sunt fericit pentru voi, poporul congolez. Toată lumea credea că acest proces va conduce la confruntări şi violenţe, la o baie de sânge”, a spus Tshisekedi.

Rezultatele anunţate de Ceni pot face obiectul unui recurs la Curtea Constituţională, care va proclama rezultatele definitive.

RDC, cea mai mare ţară din Africa Subsahariană, trăieşte o dublă situaţie istorică. Este pentru prima oară când un opozant este proclamat învingător al unui scrutin prezidenţial, după alegerea lui Kabila în 2006 şi 2011.

Este totdată prima oară când preşedintele în exerciţiu a acceptat să se retragă, la presiunea Constituţiei şi nu a armelor. Kabila nu mai putea candida la un al treilea mandat consecutiv.

”DE NEÎNŢELES”

Protejatul puterii actuale, fostul ministru de Interne Emmanuel Ramazani Shadary, vizat de sancţiuni impuse de Uniunea Europeană (UE), se clasează pe poziţia a treia, cu 23,8% din voturile exprimate. Ceilalţi 18 candidaţi înregistrează scoruri anecdotice.

Fayulu a dat asigurări, într-un interviu acordat Radio France Internationale, că ”aceste rezultate nu au nimic a face cu adevărul urnelor”. ”Este un veritabil puci electoral, este de neînţeles”, a spus el.

Curtea Constituţională urmează să publice rezultatele definitive până la 15 ianuarie, potrivit actualului calendar electoral, care prezintă trei zile de întârziere. depunerea jurământului de către noul preşedinte ales, într-un mandat de cinci ani, este prevăzută la 18 ianuarie.

Félix Tshisekedi este fiul unei figuri majore a istoriei politice congoleze - Etienne Tshisekedi, decedat la bruxelles la 1 februarie 2017.

După aproape doi ani de la decesul lui Tshisekedi-tatăl, corpul se află în continuare la Bruxelles, în mod oficial din cauza lipsei unui acord cu privire la funeralii între partidul său, UDPS, familie şi putere.

Tshisekedi a întins o mână, în ultimele zile, preşedintelui Kabila.

”TRANSFER PAŞNIC”

Secretarul general al UDPS, Jean-Marc Kabund a sugerat o întâlnire între Tshisekedi şi Kabila "în vederea pregătirii transferului paşnic şi civilizat al puterii”, înainte de proclamarea rezultatelor.

”Noi nu vom respinge mâna întinsă, pentru că există o vreme pentru toate. o vreme pentru a ne opune şi disputa electoratul, dar şi o vreme pentru a ne uni”, a reacţionat un purtător de cuvânt al Guvernului la postul ONU de radio Okapi.

Aceste declaraţii au alimentat zvonuri cu privire la o apropiere, care nu au fost dezminţite, şi care au provocat furia în tabăra lui Martin Fayulu.

Voalat, susţinătorii săi au avertizat contra unui acord ascuns. ”Kabila nu are dreptul să spună «vreau cutare persoană, nu vreau cutare persoană». Asta nu e reşedinţa sa privată, nici o afacere de familie, ci este o afacere de stat”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a coaliţiei Lamuka, formate în jurul lui Fayulu, Eve Bazaiba.

În 2011, realegerea preşedintelui Kabila a fost pătată de contestări şi violenţe.

În cazul în care va fi confirmat, noul preşedinte urmează să dispună de o majoritate în Adunarea Naţională, pentru a guverna. Algeri legislative şi provinciale au avut loc în paralel cu alegerile prezidenţiale.

Noul preşedinte ce provine din rândul opoziţiei urmează să se înţeleagă cu forţe de securitate loiale lui Kabila şi cu mediul economic.

Cu doi ani întârziere, Kabila a acceptat să se retragă. El se află la putere după asasinarea tatălui şi predecesorului său, la 16 ianuarie 2001.

El rămâne în funcţie ”până la instalarea efectivă a noului preşedinte ales”, potrivit Constituţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.