Opozanta belarusă încarcerată Maria Kolesnikova - spitalizată săptămâna trecută din cauza unui ”ucer perforat” - a revenit ”în acest weekend” la infirmeria închisorii în care este deţinută, anunţă susţinători ai reprezentantei revoltei din 2020 faţă de realegerea controversată a lui Aleksandr Lukaşenko, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Maria Kolesnikova, în vârsră de 40 de ani, ”a fost transferată în acest weekend de la Spitalul din Gomel la închsoarea (în care este încarcerată)”, a anunţat luni seara, într-un mesaj postat pe telegram Viktor Babariko, alt opozant belarus încarcerat, a cărui mână dreaptă era opozanta.

”Ea este acum la infirmeria penitenciarului”, unde ”este supravegheată de medici timp de cel puţin zece zile”, precizează el în acest comunicat.

Tatăl opozantei politice a putut să o viziteze ”timp de zece minute”, potrivit aceleiaşi surse.

”Maşa (diminitivul Mariei) a slăbit, este încă slabă”, precizează Babariko.

Maria Kolesnikova a fost operată săptămâna trecută, după ce a fost spitalizată de urgenţă, la secţia de ranimare, la Gomel, în sud-estul Belarusului.

Medicii au diagnosticat un ”ulcer perforat”, care necesită îngrijiri imediat, a anunţat luni în comunicat Viktor Babariko.

La 1 decembrie, susţinători ai acesteia au anunţat că Maria Kolesnikova ”era mai bine”.

O fostă muziciană profesionistă, ea a fost condamnată, în septembrie 2021, la 11 ani de închisoare cu privire la un ”complot” împotriva puterii, ”apeluri la acţiuni care aduc atingere securităţii naţionale ” şi ”înfiinţarea unei formaţiuni extremiste”.

Maria Kolesnikova a fost încarcerată în septembrie 2020, după ce s-a opus - în mod spectaculos - unei tenative de a fi expulzată din Belarus.

Potrivit apropiaţilor săi, Serviciile Speciale belaruse (KGB) au răpit-o şi au condus-o la frontiera cu Ucraina.

Însă ea a sărit pe geamul maşinii şi şi-a rupt paşaportul, ceea ce a condus la încarcerarea sa.

Maria Kolesnikova era una dintre cele trei femei propulsate la conducerea mişcării de contestare din 2020 din Belarus, alături de Svetlana Tihanovskaia, care a candidat la preşeidnţie în locul soţului său încarcerat, şi Veronika Ţepkalo.

Tihanovskaia şi Ţepkalo au fugit din ţară, din cauza presiunii autorităţilor.

Contestarea, care a mobilizat zeci de mii de manifestanţi, a fost înăbuşită treptat, prin mii de arestări, exiluri forţate şi pedepse grele cu închisoarea ale unor activişti şi jurnalişti.

FRANŢA CERE ELIBERAREA PERSOANELOR DEŢINIUTE ARBITRAR ÎN BELARUS

Pe de altă parte, Franţa şi-a reiterat marţi susţinerea opozantei belaruse Maria Koleniskova şi şi-a subliniat îngrijorarea faţă de starea sănătăţii acesteia şi condiţiile în care este deţinută.

”Franţa este puternic îngrijorată de starea sănătăţii şi condiţiile de detenţie ale doamnei Maria Kolesnikova”, a subliniat, într-un comunicat, o purtătoare de cuvânt a Ministerului francez de Externe, Anne-Claire Legendre.

Opozanta ”este necesar să poată beneficia de o monitorizare medicală adecvată şi să fie apărată în continuare de către avocaţii săi”, a subliniat ea.

”Franţa cere autorităţilor belaruse eliberarea necondiţionată şi imediată a tuturor persoanelor deţinute în mod arbitrar în Belarus şi condamnă reprimarea continuă a autorităţilor belaruse a populaţiei lor”, cere, în acest comunicat, purtătoarea de cuvânt a quai d'Orsay.

Uniunea Europeană (UE) a cerut săptămâna trecută eliberarea imediată a Mariei Kolesnikova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.