Forţele ruse şi afiliaţii lor armaţi au comis execuţii extrajudiciare şi au supus prizonierii ucraineni la violenţă sexuală şi alte abuzuri, a anunţat, marţi, Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) într-un raport, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Raportul, emis de Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), a constatat unele încălcări ale drepturilor comise de către ambele părţi în conflict, dar şi-a exprimat îngrijorarea deosebită cu privire la maltratarea civililor şi a prizonierilor de război de către forţele ruse şi grupurile armate afiliate.

Rusia şi Ucraina nu au comentat imediat raportul, întocmit între 1 februarie şi 31 iulie şi bazat pe cercetările Misiunii ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului în Ucraina (HRMMU). Ambele ţări au negat acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului.

”Atacul armat în curs al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi ostilităţile asociate au dus la o situaţie gravă a drepturilor omului în întreaga ţară. Conflictul armat a dus la o gamă largă de încălcări ale drepturilor omului care afectează atât civilii, cât şi combatanţii”, se mai arată în raport.

Matilda Bogner, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului în Ucraina, Matilda Bogner, a declarat că prizonierii de război ucraineni se confruntă cu riscuri grave pentru sănătatea şi siguranţa lor din partea răpitorilor ruşi şi pro-ruşi.

”Au fost supuşi unui tratament crud şi degradant din partea forţelor de securitate ruse şi a celor ale grupurilor armate afiliate, care păreau a fi sistematice”, a declarat Bogner, prezentând raportul la o conferinţă de presă la Kiev.

CRIME DE RĂZBOI

OHCHR a publicat raportul la câteva zile după ce şeful unui organism de anchetă mandatat de ONU a declarat că Rusia a comis crime de război, inclusiv viol, tortură şi a executat şi deţinut copii în zonele pe care le ocupă în Ucraina.

OHCHR a precizat că va continua să documenteze şi să verifice acuzaţiile privind uciderea ilegală a sute de civili de către forţele armate ruse în regiunile Kiev, Sumî şi Harkov, zone ocupate anterior de forţele ruse şi care în prezent sunt din nou sub control ucrainean.

De asemenea, ONU menţionează că încălcările drepturilor omului împotriva militarilor ucraineni includ execuţii extrajudiciare, violenţă sexuală, refuzul unui proces echitabil şi lipsa hranei, apei şi asistenţei medicale.

”Unele dintre aceste încălcări pot fi echivalentele crimelor de război”, subliniază raportul.

OHCHR a mai precizat că a documentat uciderea a cel puţin şase civili care au fost consideraţi trădători pentru presupusa colaborare cu Rusia în zonele ocupate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.