Organizaţia Naţiunilor Unite şi-a exprimat vineri îngrijorarea referitoare la o scrisoare din Siria care îi permite să reia utilizarea unui punct de trecere a frontierei închis, pentru a livra ajutoare nord-vestului Siriei din Turcia, după ce aprobarea de către Consiliul de Securitate al ONU a acestei rute a expirat luni, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o notă adresată Consiliului de Securitate, văzută de Reuters, Oficiul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a contestat ”două condiţii inacceptabile” incluse în scrisoarea trimisă joi de Siria, în care subliniază aprobarea operaţiunii ONU.

Cu toate acestea, a spus că ”permisiunea guvernului sirian poate fi o bază pentru ca Naţiunile Unite să desfăşoare în mod legal operaţiuni umanitare transfrontaliere prin punctul de trecere a frontierei Bab al-Hawa, pentru durata specificată”.

Organizaţia Naţiunilor Unite nu a folosit punctul de trecere Bab al-Hawa de când autorizaţia Consiliului de Securitate a expirat luni.

A fost necesară autorizarea Consiliului deoarece guvernul sirian nu a fost de acord anterior cu operaţiunea ONU, care oferă ajutoare milioanelor de oameni din nord-vestul Siriei din 2014.

Siria şi-a dat aprobarea, joi, ca ONU să folosească Bab al-Hawa pentru încă şase luni, dar cu mai multe condiţii.

”În primul rând, guvernul Siriei a subliniat că Naţiunile Unite nu ar trebui să comunice cu entităţile desemnate drept teroriste. Organizaţia Naţiunilor Unite şi partenerii săi de implementare trebuie să continue să se angajeze cu părţile relevante de stat şi non-statale, dacă este necesar din punct de vedere operaţional”, a scris OCHA.

Acesta a spus că un astfel de angajament este ”indispensabil pentru obţinerea unui acces sigur şi în timp util pentru civilii care au nevoie şi este în concordanţă cu dreptul internaţional umanitar”.

OCHA a mai spus că cererea guvernului sirian ca CICR (Comitetul Internaţional al Crucii Roşii) şi SARC (Semiluna Roşie Arabă Siriană) să supravegheze şi să faciliteze distribuirea ajutorului umanitar în nord-vestul Siriei nu este ”nici în concordanţă cu independenţa Naţiunilor Unite, nici practic, deoarece CICR şi SARC nu sunt prezente” în acea zonă.

”COOPERAREA ŞI COORDONAREA”

Siria a precizat, de asemenea, în scrisoarea sa că livrările de ajutoare ale ONU ar trebui să fie ”în deplină cooperare şi coordonare cu guvernul sirian”.

”Organizaţia Naţiunilor Unite va trebui să se angajeze pentru a clarifica orice modalităţi suplimentare de livrare a ajutorului umanitar în nord-vestul Siriei. Orice astfel de modalităţi nu trebuie să încalce imparţialitatea (bazată doar pe nevoi), neutralitatea şi independenţa operaţiunilor umanitare ale Naţiunilor Unite”, a scris OCHA.

Sirienii care au fugit de conducerea preşedintelui Bashar al-Assad se tem că el ar putea în curând să sufoce ajutorul extrem de necesar, pe măsură ce Damascul acţionează pentru a domina asistenţa ONU în nord-vestul controlat de rebeli, ultimul bastion major al opoziţiei siriene.

Consiliul de Securitate, format din 15 membri, nu a reuşit să ajungă marţi la un acord de reînnoire a mandatului pentru operaţiune, după ce Rusia a refuzat o propunere de prelungire cu nouă luni.

Rusia a eşuat apoi în propria sa ofertă pentru adoptarea de către Consiliu a unei reînnoiri pe şase luni.

”Am prepoziţionat o mulţime de materiale în zonă (nord-vestul Siriei) înainte de termenul limită. Deci avem ajutor umanitar, dar evident că vrem ca lucrurile să aibă loc cât mai repede posibil”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

O represiune violentă a lui Assad împotriva protestatarilor paşnici pro-democraţie, în 2011, a dus la un război civil, Moscova sprijinindu-l pe Assad şi Washingtonul sprijinind opoziţia.

Milioane de oameni au fugit din Siria, iar alte milioane au fost strămutate în interior. Luptele au încetat de atunci, Assad având din nou contrololul în cea mai mare parte a Siriei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.