ONU acuză vineri faptul că tortura şi rele tratamente continuă să fie aplicate zilnic unor deţinuţi în regiuni din estul Ucrainei aflate sub controlul separatiştilor proruşi şi cere un ”acces confidenţial şi fără oprelişti” în aceste locuri de detenţie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Adjuncta Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului Nada Al-Nashif a denunţat, de asemenea, în Consiliul Drepturilor Omului, la Geneva, faptul că ”încălcări comise de o parte şi de alta a liniei de contact nu au codus deloc la stabilirea responsabilităţilor” de la începutul războiului din Donbas, în 2014.

”În timp ce există mii de victime, există doar zeci de autori care au dat socoteală”, a denunţat ea.

4.000 DE DEŢINUŢI TORTURAŢI

Ucraina se află în conflict, începând din 2014, cu separatişti proruşi din regiunile Doneţk şi Lugansk, un război care a izbucnit la puţin timp după anexarea de către Rusia a Peninsulei ucrainene Crimeea, soldat cu peste 13.000 de morţi potrivit ONU.

Potrvit ONU, aproximativ 4.000 de deţinuţi au fost torturaţi sau au fost supuşi unor rele tratamente în Ucraina începând din 2014 - atât pe teritoriul ucrainean aflat sub controlul Guvernului de la Kiev, cât şi pe cel aflat sub contrlul unor grupări armate, în pofida faptului că aceste cazuri au scăzut în timp.

În teritoriul controlat de către grupări armate, o mare majoritate a detenţiilor legate de război care au putut fi documentate sunt ”detenţii arbitrare”, denunţă Nada Al-Nashif.

Înaltul Comisariat ONU al Drepturilor Omului este extrem de îngrijorat de ”tortura şi relele tratamente documentate în centrul «Izoliaţia» (izolare) de la Doneţk, dar şi în alte centre de detenţie din teritoriul aflat sub controlul” separatiştilor, de încălcări care continuă ”zilnic şi sunt comise în mod sistematic”.

”Aceste încălcări este necesar să înceteze”, cere ea, reclamând ”un acces confidenţial şi fără oprelişti al Înaltului Comisariat şi altor observatori internaţionali inedependenţi în locuri de detenţie şi la deţinuţi”.

Nada Al-Nashif evocă, de asemenea, situaţia din teritoriul aflat sub controlul Guvernului ucrainean, precizând că, la începutul războiului, cazuri de detenţie arbitrară includeau dispariţii forţate, încarcerări fără mandat sau în locuri de detenţie neoficiale, adesea secrete şi fără posibilitatea vreunei comunicări.

”Începând de la sfârşitul lui 2018, recurgerea la locuri de detenţie neoficiale în vederea încarcerării unor deţinuţi în legătură cu războiul pe perioade îndelungate, de mai multe zile, a scăzut în mod sensibil”, notează ea.

În urma unui armistiţiu larg respectat în a doua jumătate a lui 2020, tensiunile au crescut cu un nivel, anul acesta, după ce Rusia a desfăşuat timp de mai multe zile aproximativ 100.000 de militarila frontiera cu Ucraina.

Moscova a anunţat că şi-a retras militarii, însă Kievul şi Occidentul acuză faptul că această retragere a fost limitată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.