Un raport al ONU a informat că lideri militari importanţi din Myanmar trebuie să fie investigaţi pentru genocid în statul Rakhine şi crime împotriva umanităţii în alte zone, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Raportul, bazat pe sute de interviuri, este cea mai puternică condamnare din partea ONU pentru violenţele împotriva minorităţii Rohingya din Myanmar.

Tacticile armatei „sunt disproporţionate faţă de ameninţările la adresa securităţii”, se arată în raport.

Sunt numiţi şase lideri militari importanţi care ar trebui puşi sub acuzare, printre care şi comandantul-şef Ming Aung Hlaing.

De asemenea, este criticată dur şi liderul ţării, Aung San Suu Kyi, pentru că nu a oprit violenţele.

Raportul cere ca acest caz să fie trimis la Curtea Penală Internaţională.

Guvernul a informat în repetate rânduri că operaţiunile sale vizează doar ameninţările militare din partea insurgenţilor.

„Necesitatea militară nu ar justifica niciodată uciderea la întâmplare, violul în masă, atacurile asupra copiilor sau incendierea unor sate întregi”, se arată în raport.

Misiunea ONU privind Myanmar a fost înfiinţată în martie 2017 pentru a investiga acuzaţiile conform cărora fost încălcate drepturile omului în Myanmar faţă de minoritatea Rohingya.

Armata din Myanmar a organizat o operaţiune militară la scară largă în statul Rakhine în august 2017 după ce mai mulţi militanţi Rorhingya au coordonat atacuri care s-au soldat cu mai multe decese. Cel puţin 700.000 de membri ai minorităţii au părăsit Myanmar în urma violenţelor care au urmat.

Situaţia este rezultatul „unei opresiuni severe, sistematice şi instituţionalizate”, conform raportului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.