O amplificare a violenţelor în Siria şi o cădere a economiei siriene fac ca perspectivele civililor să fie tot mai ”sumbre”, avertizează marţi anchetatori ONU, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”După un deceniu, părţile în conflict continuă să comită crime de război şi crime împotriva umanităţii şi să aducă atingere drepturilor fundamentale ale omului ale sirienilor”, denunţă într-o conferinţă de presă preşedintele Comisiei ONU de anchetă privind Siria, Paulo Pinheiro.

”Războiul împotriva civililor sirieni continuă, iar acestora le este dificil să găsească siguranţa sau un refugiu în această ţară devastată de război”, continuă el.

În ultimul raport, care acoperă perioada 1 iulie 2020-30 iunie 2021, mebrii Comisiei relevau faptul că nu nu există eforturi de unificare a ţării sau în vederea unei reconcilieri, în timp ce detenţiile arbitrare ale forţelor guvernamentale continuau neîncetat.

”Situaţia generală în Siria pare tot mai sumbră”, denunţă într-un comunicat una dintre membrele Comisiei Karen Koning AbuZayd.

”În afară de violenţa care se intensifică, economia se prăbuşeşte, albiile râurilor Mesopotamiei sunt tot mai seci de decenii, iar transmiterea comunitară generalizată a covid-19 pare să nu poată fi oprită de un sistem de sănătate decimat de război”, adaugă ea.

”Nu este absolut deloc momentul ca cineva să creadă că Siria este o ţăară capabilă să primească refugiaţi înapoi”, subliniază ea.

ZECI DE MIIDE DETENŢII ARBITRARE

În raport se subliniază că zeci de mii de sirieni aşteaptă în continuare, cu disperare, veşti de la rudele lor date dispărute, în timp ce alte zeci de mii de oameni au fost deţinuţi în mod ilegal.

Anchetatorii deplâng, de asemenea, o amplificare a confruntărilor armate în această ţară, în ultimele luni, şi o revenie la ”tactica asediului”, ca la Deraa, în sud, unde regimul a încercuit cartiere rebele, denunţă comisarul Hanny Megally.

Paulo Pinheiro denunţă, la rândul său, drept ”scandalos” faptul că aproximativ 40.000 de copii - jumătate irakieni, iar restul de 60 de naţionalităţi - sunt deţinuţi în continuare la al-Hol şi în alte tabere pentru deplasaţi, dar şifamilii ale unor jihadişti, din cauza refuzului ţărilor lor de a-i primi înapoi.

”Pedepsirea copiilor pentru păcatele părinţilor lor nu poate fi justificată”, subliniază el.

Comisia urmează să-şi prezinte raportul Consiliul ONU al Drepturilor Omului la 23 septembrie.

Războiul din Siria s-a soldat cu o jumătate de milion de morţi şi milioane de deplasaţi de la izbucnirea conflictului, în 2011.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.