Reprezentanţii Naţiunilor Unite au anunţat marţi după-amiază că peste 100.000 de migranţi au traversat de la începutul acestui an Marea Mediterană, în încercarea de a ajunge pe ţărmurile Europei. Acest anunţ vine în urma creşterii tensiunilor dintre ţările europene, cu privire la gestionarea crizei migranţilor, care ar putea să blocheze porturile Italiei, transmite France Presse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, aproape 2.250 de persoane şi-au pierdut viaţa în prima jumătate a anului pe ruta migratorie din Marea Mediterană.

Italia a primit aproximativ 85% dintre migranţi - dintre care cei mai mulţi provin din ţările sub-sahariene şi au traversat cu ajutorul traficanţilor din Libia.

Autorităţile italiene au cerut ajutor urgent din partea celorlalte ţări europene, întrucât porturile sunt depăşite de numărul ambarcaţiunilor care salvează migranţi din Mediterană.

”Primirea şi salvarea migranţilor nu poate să reprezinte o problemă doar pentru Italia, ci o chestiune de interes pentru întreaga Europă”, a declarat şeful Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie.

Ministrul de Interne, Marco Minniti, a lansat duminică un apel către ţările europene, pentru a-şi deschide porturile în faţa ambarcaţiunilor cu migranţi, în timp ce presiunea a devenit în ultimele săptămâni insuportabilă pentu autorităţile din Peninsulă.

Însă, Franţa a respins această ideea, susţinând că va încuraja un număr mai mare de migranţi să se avetureze în Marea Mediterană.

Miniştrii de Interne ai Uniunii Europene se vor reuni joi la Tallinn pentru a discuta criza migratorie, cea mai gravă prin care trece continentul european de la finalizarea celui de-al Doilea Război Mondial.

Bruxelles a implementat în urmă cu un an şi jumătate un plan pentru distribuirea a 160.000 de solicitanţi de azil din Italia şi Grecia.

Însă, doar aproximativ 20.000 de persoane au fost relocate prin această schemă, în vreme ce cotele de migranţi au fost respinse vehement de către Ungaria, Polonia şi Cehia.

Miniştrii vor discuta şi despre un ”cod de conduită” pentru organizaţiile nonguvernamentale implicate în operaţiunile de salvare a migranţilor din Mediterană.

În Italia, numărul migranţilor a crescut cu 19% prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar Roma a ameninţat că-şi va închide porturile în faţa ambarcaţiunilor organizaţiilor nonguvernamentale care salvează migranţi din largul Libiei.

De asemenea, politicienii italieni au insistat asupra tăierii finanţării europene pentru ţările care refuză să dea dovadă de solidaritate în faţa crizei migranţilor din Marea Mediterană.

Miniştrii de Externe din ţările europene şi africane afectate de criza migranţilor se vor reuni separat la Roma, pentru a discuta cu reprezentanţii Uniunii Europene şi Naţiunilor Unite.

Naţiunile Unite arată că 85.000 de migranţi au ajuns în perioada ianuarie-iulie în Italia, în vreme ce alţi 9.300 de migranţi s-au îndreptat spre Grecia.

De asemenea, aproape 6.500 de migranţi au ajuns pe ţărmurile spaniole şi alţi 270 în Cipru.

”Suntem sub o presiune imensă”, a declarat ministrul italian într-un interviu pentru Il Messaggero.

Roma ar dori ca un centru de comandă maritimă să gestioneze toate operaţiunile de salvare din Grecia până în Libia şi Spania.

O asemenea comandă ar împrăştia migranţii către toate ţările europene care au acces la Marea Mediterană.

De asemenea, guvernanţii italieni insistă asupra extinderii programului de relocare a refugiaţilor, care este limitat la azilanţi din Eritreea şi Siria.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.