Organizaţia Mondială a Sănătăţii a îndemnat toate ţările să dezvăluie ceea ce ştiu despre originile Covid-19, după ce afirmaţiile mai multor agenţii guvernamentale americane conform cărora la originea pandemiei ar fi fost o scurgere dintr-un laborator chinezesc au fost negate cu furie de Beijing, conform The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Dacă vreo ţară are informaţii despre originile pandemiei, este esenţial ca aceste informaţii să fie prezentate OMS şi comunităţii ştiinţifice internaţionale”, a declarat vineri directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Directorul FBI, Christopher Wray, a declarat marţi pentru Fox News că agenţia sa a evaluat acum că sursa pandemiei de Covid-19 este „cel mai probabil un potenţial incident de laborator în Wuhan”.

Primele infecţii cu coronavirus au fost înregistrate la sfârşitul anului 2019 în oraşul chinez, care găzduieşte un laborator de cercetare a virusurilor. Oficialii chinezi au negat afirmaţia FBI, numind-o o campanie de calomnie împotriva Beijingului.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a subliniat că OMS nu a dorit să învinovăţească, dar a vrut să „progreseze în a înţelege cum a început această pandemie, astfel încât să putem preveni, pregăti şi răspunde la viitoarele epidemii şi pandemii”.

El a spus că politizarea cercetării originilor pandemiei face ca munca ştiinţifică să fie mai grea şi lumea să fie mai puţin sigură.

În 2021, agenţia de sănătate a ONU a înfiinţat Grupul de consultanţă ştiinţifică pentru originile noilor agenţi patogeni (Sago) pentru a analiza originile pandemiei.

„OMS continuă să ceară Chinei să fie transparentă în schimbul de date şi să efectueze investigaţiile necesare şi să împărtăşească rezultatele”, a spus Tedros, adăugând că a scris şi a vorbit cu lideri chinezi de mai multe ori.

„Până atunci, toate ipotezele privind originile virusului rămân pe masă”, a subliniat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.