Un Comitet de experţi OMS (SAGE) a recomandat luni vaccinarea cu o doză suplimentară de vaccin împotriva covid-19 a persoanelor ”moderat sau grav imunodeprimate”, în cazul tuturor celor şase vaccinuri omologate de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în vederea evtării unor forme grave care să necesite o spitalizare sau să cauzeze moartea, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Experţi ONU au subliniat că, în acest caz, nu este vorba despre recomandarea vaccinării cu a treia doză a populaţiei generale - asupra căreia OMS continuă să recomande un moratoriu până la sfârşitul anului, în vederea unei ”eliberări” a unor doze care să ajungă în ţări în care rata vaccinării anticovid este prea slabă.

”Recomandarea pe care o facem acum este ca oamenii care sunt imunodeprimaţi să fie vaccnaţi cu o doză suplimentară”, care să le ridice nivelul răspunsului imunitar la nivelul protecţiei prevăzut, în vederea împiedicării dezvoltării unor forme grave ale bolii care necesită spitalizarea sau cauzează mortea, a explicat directoarea Departamentului Vaccinării de la OMS, dr. Kate O'Brien.

Persoanele imunodeprimate - al căror sistem de apărare al corpului uman nu este suficient de puternic- au fost îndepărtate din teste clinice care au permis să se stabilească protocoale de vaccinare.

”Această a treia doză (vaccinurile autorizate de OMS se administrează în două doze, cu excepţia vaccinului Janssen, care se administrează într-o singură doză) este necesar să fie administrată la trei luni de la a doua” doză, recomandă O'Brien.

Acelaşi Comitet a anunţat că vaccinarea cu o a treia doză a persoanelor în vârstă de peste 60 de ani este necesară în cazul pacienţilor care au fost imunizaţi cu vaccinuri împotriva covid-19 produs de către societăţile chineze Sinovac şi Sinopharm.

Cea de a treia doză poate fi de la un vaccin de alt tip, a precizat Comitetul SAGE al OMS într-o conferinţă de presă.

OMS a omologat şase vaccinuri - două vaccinuri cu ARN mesager - Moderna şi Pfizer/BioNTech -, două vaccinuri chinezeşti - Sinopharm şi Sinovac -, vaccinul Johnson & Johnson (J&J) şi vaccnul Astrazeneca.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.