Filiala europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat vineri îngrijorarea faţă de accelerarea covid-19 în anumite ţări din Europa şi îndeamnă la o păstrare a reacţiei şi la o ridicare a restricţiilor ”cu atenţie”, eventual la reimpunerea acestora în caz de nevoie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

OMS Europe, căreia AFP i-a ceurt să-i prezinte un bilanţ al situaţiei pe Bătrânul Continent, nu a dat numele ţărilor care îi provoacă îngrijorări, însă a trimis la tebelul său de supraveghere online.

Cu 335 de cazuri noi la 100.000 de locuitori, Kîrgîzstanul este - raportat la populaţia sa - prima ţară vizată din vasta zonă OMS Europe care înregistrează o tendinţă de creştere foarte puternică, potrivit clasamentului ţărilor din regiune în funcţie de cazuri noi în ultimele 14 zile.

Între ţările care cumulează un număr semnificativ de cazuri noi şi o creştere a acestora, urmează Israelul (256 de cazuri noi la 100.000 de locuitori), Muntenegrul (207), Luxemburgul (196), Bosnia şi Herţegovina (98), Serbia (71), România (52) sau Bulgaria (46).

În schimb, în alte ţări se înregistrează o tendinţă de scădere, cu o incidenţă notabilă - Armania (197 de cazuri la 100.000 de locuitori), Kazahstanul (128), Republica Moldova (60) sau Suedia (46).

”TREBUIE SĂ RĂMÂNEM REACTIVI”

”Recenta reintrare în creştere a cazurilor de covid-19 în anumite ţări, după relaxarea măsurilor de distanţare este cu siguranţă o cauză de îngrijorare”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a OMS Europe.

”Trebuie să rămânem reactivi şi să ridicăm restricţiile cu atenţie. Acolo unde apar noi focare, ele trebuie controlate prin intervenţii rapide şi ţintite, şi anume o detectare rapidă a cazurilor, izolare, urmărire şi carantine”, a subliniat OMS.

”Dacă situaţia o cere, reintroducerea măsurolor celor mai stricte şi ţintite şi un angajament total al populaţiilor pot fi necesare”, insistă agenţia ONU, avertizând împotriva unei reveniri la o situaţie care să împingă din nou sistemele de sănătate ”la limită”.

Europa a depăşit pragul de trei milioane de cazuri de covid-19, potrivit unui pontaj realizat de AFP, şi un bilanţ care depăşeşte de-acum 206.000 de morţi din cauza covid-19.

În Belgia, o fată în vârstă de trei ani a murit, au anunţat vineri autorităţile.

Potrivit datelor OMS Europe, numărul noilor cazuri rămâne stabil în prezent, per ansamblu, în zona europeană, cu aproximativ 20.000 de cazuri pe zi.

Acest nivel este observat de la 20 mai şi este de două ori mai mic decât vârfurile de la începutul lui mai.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.