Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a deplâns marţi "şocantele inegalităţi de acces la vaccinuri” împotriva Covid-19, la deschiderea unei reuniuni anuale virtuale a miniştrilor sănătăţii de pe continentul african, relatează lefigaro.fr.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"La nivel global, 140 de ţări au vaccinat cel puţin zece la sută din populaţia lor, dar pe continentul nostru doar patru ţări au reuşit să atingă acest obiectiv, din cauza inegalităţilor şocante în accesul la vaccinuri", a declarat etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS .

Potrivit acestuia, "criza vaccinului ilustrează slăbiciunea fundamentală la rădăcinile pandemiei: lipsa solidarităţii globale şi a partajării - schimbul de informaţii şi date, probe biologice, resurse, tehnologie şi instrumente".

Pentru a consolida solidaritatea mondială, directorul general al OMS a cerut ţărilor africane să sprijine "un tratat internaţional sau orice alt instrument legal care să permită îmbunătăţirea cooperării internaţionale” ca răspuns la pandemie. Acest tratat ar putea fi discutat în noiembrie la o sesiune specială a Adunării Mondiale a Sănătăţii.

"Dispozitivul Covax a livrat 40 de milioane de doze de vaccin în ţările africane, ceea ce reprezintă doar o mică parte din dozele necesare pentru a proteja populaţiile continentului împotriva riscurilor de boli grave şi deces legate de Covid-19”, a subliniat Matshidiso Moeti, directorul regional al OMS pentru Africa. "Regretăm profund întârzierile şi dificultăţile în onorarea acordurilor din cauza evenimentelor neprevăzute din timpul pandemiei. Am învăţat multe lecţii ”, a adăugat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.