Anotimpurile nu par să aibă legătură cu dezvoltarea pandemiei covid-19, apreciază marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), avertizând împotriva unii iluzii potrivit căreia vara reprezintă o protecţie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Anotimpul nu pare să aibă o repercusiune asupra transmiterii virusului”, care a ucis peste 650.000 de oameni în lume şi a infectat peste 16 milioane de persoane, a declarat într-o conferinţă de presă virtuală o purtătoare de cuvânt a OMS, Margaret Harris.

Ea prezintă ca probă faptul că, între cele mai afectate ţări din lume, într-una - Statele Unite - este vară, iar în cealaltă - Brazilia - este iarnă.

”Se pare că există o idee persistentă potrivit căreia virsulul este sezonier (...), însă trebuie avem în vedere cu toţii că acesta este un virus nou şi, chiar dacă este vorba despre un virus respirator, care sunt în mod istoric sezonieri, acesta se comportă altfel”, a subliniat ea.

Evocând ”credinţa” potrivit căreia riscul infectării este mai mic vara, ea a repetat că ”vara este o problemă”, iar ”acestui virus îi plac toate anotimpurile”.

Margaret Harris a recunoscut însă că o combinaţie între virusul gripei - care este sezonier şi se manifestă iarna - şi noul coronavirus este un subiect de îngrijorare şi riscă să crească presiunea asupra sistemelor de sănătate.

”Aşadar, noi încurajăm pe toată lumea să se vaccineze împotriva gripei”, a îndemnat ea.

Margaret Harris a îndemnat totodată la atenţie şi la respectarea gesturilor-barieră care permit o încetinire a răspândirii virusului.

Folosind metafora marină, utilizată adesea pentru a descrie situaţia epidemiologică, ea a apreciat că primul val al pandemiei - aflat în continuare în curs - ”va fi un val mare. El va urca şi apoi va coborî un pic. Cea mai bună abordare este, aşadar, să-l aplatizăm, pentru a-l transforma într-o undă la picioarele noastre”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.