Adunări de sărbătorile de la sfârşitul anului pot să antreneze ”o creştere a cazurilor (de covid-19), o copleşire a sistemelor de sănătate şi şi mai multe morţi”, avertizează directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus, care îndeamnă oamenii să-şi amâne adunările, având în vedere că varianta omicron infectează persoane vaccinate şi poate dubla infectările într-un interval de o zi şi jumătate până la trei zile, relatează The Guardian

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Anularea unui eveniment este mai bună decât anularea unei vieţi”, subliniază directorul OMS.

Varianta omicron a SARS-CoV-2 se răspândeşte mai rapid decât varianta indiană (delta) şi infectează persoane deja vaccinate sau care s-au vindecat de covid-19, subliniază el.

Ar fi ”neînţelept” să se conchidă, pe baza primelor probe, că varianta omicron este mai blândă decât variantele anterioare, avertizează la rândul ei cercetătoarea-şefă OMS Soumya Swaminathan, într-o conferinţă de presă, la Geneva, în contextul în care bilanţurile cresc, iar toate sisteme de sănătate urmează să fie puse la încercare.

Varianta omicron ocoleşte anumite reacţii inumitare, subliniază ea, iar vaccinarea cu un ”booster” este necesar să vizeze persoane cu un sistem imunitar slab.

”Există probe, acum, care arată că omicron se răspândeţte semnificativ mai repede decât varianta delta”, avertizează Tedros Adhanom Ghebreyesus.

”Este mai probabil ca persoane vaccinate sau vindecate de covid-19 să se infecteze sau reinfecteze”, subliniază el.

Cei doi oficiali OMS se referă la un studiu Imperial College London publicat săptămâna trecută, potrivit căruia riscul unei reinfectări este de cinci ori mai mare, iar varianta omicron nu a dat vreun semn că este mai blândă decât varianta indiană..

Vaccinarea poate preveni infecţia şi boala, subliniază ei.

În pofida unei slăbiri a apărării asigurate de către anticorpi, limfocitele T, al doilea pilon al reacţiei imunitare, pot preveni îmbolnăvirea gravă, atacând celulele umane infectate.

”În pofida faptului că observăm o reducere a neutralizării de către anticorpi, aproape toate analizele preliminare arată că imunitatea asigurată de limfocitele T rămâne intactă. Este lucrul de care avem nevoie”, potrivit unui expert OMS, Abdi Mahamud.

”Bineînţeles, există o provocare. Mulţi dintre anticorpii monoclonali nu funcţionează împotriva omicron”, potrivit lui Swaminathan, care subliniază că se cunosc foarte puţine lucruri despre gestionarea acestei noi variante a noului coronavirus, descoperită abia luna trecută.

Ea nu a oferit detalii despre tratamente care imită anticorpii naturali în lupta împotriva infecţiei. Unii producători au sugerat acelaşi lucru.

Însă aceşti oficiali de la OMS oferă un pic de speranţă unei lumi care înfruntă un nou val al pandemiei, apreciind că 2022 urmează să fie ultimul an al pandemiei, care a ucis deja peste 5,6 milioane de oameni n lume.

Ei evocă dezvoltarea unei a doua şi unei a treia generaţii de vaccinuri anticovid, viitoare tratamente antimicrobiene şi alte inovaţii.

”Sperăm să reducem această boală la o boală relativ beningnă care să fie uşor de prevenit şi de tratat”, a subliniat expertul OMS.

”Dacă reuşim să menţinem transmiterea la un minimum, atunci putem opri pandemia”, apreciază el.

Însă China, unde a apărut noul coronavrus la sfârşitul lui 2019, este necesar să prezinte date şi informaţii cu privire la originea SARS-CoV-2, pentru a ajuta lumea să avanseze, a subliniat directorul OMS.

”Trebuie să continăm până când aflăm originea. Trebuie să exercităm presiuni mai mari, pentru că trebuie să învăţăm din ceea ce s-a întâmplat de această dată, pentru a face mai bine în viitor”, insistă Tedros Adhanom Ghebreyesus.

”2022 trebuie să fie anul sfârşitului pandemiei”, speră directorul OMS.

Varanta omicron a fost depistată în zeci de ţări, după ce a fost descoperită în Africa de Sud, şi a aneantizat speranţa că cea mai rea parte a pandemiei a trecut.

Această nouă variantă a SARS-CoV-2 patre să dubleze infecţiile într-o perioadă de o zi şi jumătate până la trei zile, avertizează Tedros Adhanom Ghebreyesus. ”Asta înseamnă foarte rapid”.

Indiferent de gravitatea acestei variante, ”numărul mare de cazuri poate copleşi sistemul de sănătate” şi pot muri şi mai mulţi oameni, avertizează el.

Peste 5,3 milioane de morţi au fost înregistrate oficial de la începutul pandemiei covid-19, însă bilanţul real al pandemiei poate fi de câteva ori mai mare.

Multe persoane vulnerabile din lume aşteaptă încă să fie vaccinate împotriva covid-19, iar OMS subliniază că este mai bine să li se acorde prioritate acestor persoane în loc ca persoane complet vaccinate să fie vaccinate cu un ”booster”.

”Dacă vrem să punem capăt pandemiei anul viitor, atunci trebuie să punem capăt inegalităţilor”, avertizează Tedros Adhanom Ghebreyesus.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.