Prima-doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a afirmat luni, la o conferinţă la Londra, că violenţa şi crimele sexuale fac parte din ”arsenalul” rus pentru umilirea ucrainenilor, solicitând un ”răspuns global” liderilor din întreaga lume, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email


De la invazia rusă lansată la 24 februarie, ”ocaziile ocupanţilor de a-i umili ucraineni au crescut şi, din păcate, violenţa sexuală şi crimele sexuale fac parte din arsenalul lor”, a spus Olena Zelenska.

Rusia foloseşte violenţa sexuală ”sistematic şi deschis”, a acuzat soţia preşedintelui ucrainean.

”Din acest motiv este extrem de important ca aceasta să fie recunoscută drept crimă de război pentru a-i urmări pe toţi agresorii”, a mai spus ea, cerând insistent un ”răspuns cuprinzător”, în cadrul unei conferinţe organizate la Londra pe tema violenţelor sexuale folosite în conflicte.

”Sper într-adevăr că va exista un răspuns a întregii comunităţi internaţionmale la tot ce se întâmplă în Ucraina în acest moment”, a adăugat ea.

Pentru Olena Zelenska, violenţa sexuală este ”cel mai crud şi mai animalic mod de a dovedi dominaţia”.

”Toată lumea ştie că sunt multe violuri” comise de armata rusă în Ucraina, dar, potrivit primei-doamne ucrainene, victimele vorbesc chiar mai puţin decât de obicei din cauza războiului, de teamă că atacatorii lor se vor întoarce şi o vor lua de la capăt.

PESTE 100 DE CAZURI DE INFRACŢIUNI SEXUALE INVESTIGATE ÎN UCRAINA

”În acest moment, Procuratura investighează peste 100” de cazuri de presupuse infracţiuni sexuale, a spus prima-doamnă, amintind că primul caz care s-a soldat cu urmărirea penală a fost cel al unei femei violate de militarii care tocmai îi uciseseră soţul.

Guvernul a lansat un centru pentru oferirea de sprijin psihologic, pentru a ajuta victimele războiului, a menţionat Olena Zelenska.

Iniţiativa de combatere a violenţei sexuale în conflicte este o reuniune organizată luni şi marţi la Londra de către guvernul britanic cu reprezentanţi din întreaga lume.

Ministrul britanic de Externe James Cleverly, care a fost vinerea trecută în vizită la Kiev, a anunţat un nou ajutor şi un ”sprijin crucial pentru supravieţuitorii violenţelor sexuale comise de armata rusă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.