Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a declarat într-un interviu oferit BBC că Ucraina va rezista iarna care vine, în pofida frigului şi a întreruperilor de curent cauzate de rachetele ruseşti şi va continua să lupte într-un război pe care ea îl descrie drept un ”război al viziunilor asupra lumii”, deoarece ”fără victorie nu poate exista pace”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Suntem pregătiţi să rezistăm”, afirmă Olena Zelenska cu privire la situaţia dificilă din Ucraina, pe fondul penelor de curent majore.

”Am avut atât de multe provocări groaznice, am văzut atât de multe victime, atât de multe distrugeri, încât întreruperile de curent nu sunt cel mai rău lucru care ni s-a întâmpla”, a mai spus ea.

Zelenska citează un sondaj recent în care 90 % dintre ucraineni au spus că sunt pregătiţi să trăiască cu o lipsă de energie electrică timp de doi până la trei ani dacă ar putea vedea perspectiva aderării la Uniunea Europeană.

”Ştii, este uşor să alergi un maraton când ştii câţi kilometri sunt. Uneori poate fi foarte dificil. Dar există câteva emoţii noi care ne ajută să rezistăm”, a subliniat ea.

Toţi ucrainenii vor deveni mai puternici în urma acestui război, prezice cu stoicism prima doamnă a Ucrainei. Ea nu poate oferi o dată exactă când au luat ultima dată cina împreună cu copiii lor, Oleksandra, în vârstă de 18 ani, şi Kirilo, în vârstă de nouă ani.

”Se întâmplă foarte rar în prezent. Foarte rar. Locuiesc separat cu copiii mei, iar soţul meu locuieşte la serviciu. Cel mai mult ne lipsesc lucrurile simple – să stăm, fără să ne uităm la ceas, atât timp cât ne dorim”, a mărturisit ea.

Făcând referire la discursul ţinut în faţa Congresului SUA, Zelenska recunoaşte că i-a fost ”teamă”, dar ”a înţeles această misiune... a fost imposibil să rateze această şansă”.

”Am cerut arme, nu pentru a ataca, ci pentru a preveni uciderea copiilor noştri în casele noastre”, a mai spus ea.

Întrebată dacă acum simte o oarecare ”oboseală” în alte capitale, deoarece această criză creşte preţurile la energie şi alimente, Zelenska a răspuns: ”Toţi înţeleg că acesta nu este doar un război în Ucraina. Este un război al viziunilor asupra lumii”.

”Nu îi putem trăda pe cei care se află acum în teritoriile ocupate. Nu putem lăsa baltă oameni care aşteaptă eliberarea. Aceasta nu este o poziţie politică a preşedintelui sau a guvernului. Aceasta este poziţia ucrainenilor”, a mai subliniat ea.

Păşind cu grijă prin acest câmp minat politic, prima doamnă este categorică.

”Înţelegem cu toţii că fără victorie nu va exista pace. Ar fi o pace falsă şi nu ar dura mult”, a continuat prima doamna ucraineană.

Şi ce înseamnă ”victoria” pentru ea?

”O întoarcere la o viaţă normală… uneori se pare că am pus pauză la tot”, a răspuns Zelenska. Acest lucru include un alt tip de viaţă cu soţul ei.

”Nu suntem doar soţi. Pot spune cu certitudine că suntem cei mai buni prieteni”, a spus ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.