Uniunea Europeană ar trebui să demareze negocierile de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania pentru a-şi îndeplini în sfârşit angajamentul de a integra Balcanii de Vest, a declarat, sâmbătă, cancelarul german Olaf Scholz, în a doua zi a unui turneu în regiune, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cancelarul german Olaf Scholz a spus că invazia Rusiei în Ucraina a determinat Europa să fie unită şi a lăudat sprijinul Macedoniei de Nord pentru sancţiunile impuse Kremlinului.

”Este foarte important să aducem o nouă dinamică în acest proces”, a afirmat Scholz într-o conferinţă de presă comună cu premierul Macedoniei de Nord, Dimitar Kovacevski.

”Voi susţine ca următorii paşi să aibă loc”, a mai subliniat el.

Susţinătorii aderării Albaniei la UE şi a ţărilor care s-au format în urma destrării Iugoslaviei şi a războaielor etnice din anii 1990 spun că integrarea va atenua tensiunile regionale, va contracara influenţa tot mai crescută a Rusiei şi Chinei şi va ridica nivelul de trai.

Serbia, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Albania – au deja statut de candidat, deşi Skopje şi Tirana nu au început negocierile de aderare. Procesul general a fost în impas în ultimii ani pe fondul îndoielilor cu privire la extinderea ulterioară a UE.

Kovacevski a evocat ”numeroasele reforme dificile” pe care Macedonia de Nord le-a întreprins pentru a se alătura blocului comunitar, inclusiv schimbarea numelui pentru a se conforma obiecţiilor greceşti.

Principalul obstacol actual este o dispută cu Bulgaria privind istoria şi limba.

Scholz, care s-a impus în rolul de mediator în timpul călătoriei sale în Balcanii de Vest, vizitează sâmbătă Sofia, pentru a purta discuţii cu premierul bulgar, Kiril Petkov.

Cancelarul a transformat procesul de aderare a Balcanilor de Vest la UE o prioritate a politicii externe a Germaniei, cu scopul de a atenua tensiunile regionale crescute şi a contracara influenţa rusă şi chineză,

Vineri, el a vizitat Serbia şi Kosovo, care şi-au declarat independenţa faţă de Belgrad în 2008, unde a cerut liderilor să ajungă la un acord de normalizare a relaţiilor

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.