Organizaţia Interzicerii Armamentului Chimic (OIAC) anunţă miercuri că procesul distrugerii a zeci de mii de tone de armament chimic declarate în întreaga lume urmează să se încheie ”în câteva săptămâni”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Peste 70.000 de tone dintre cele mai periculoase otrăvuri din lume au fost distruse sub supervizarea OIAC”, anunţă în faţa presei directorul Organizaţiei, Fernando Arias, în cadrul unei prezentări a unui nou Laborator şi Centru Tehnic, în apropiere de Haga.

Un rest - în Statele Unite - urmează să fie distrus ”în câteva săptămâni”, precizează el.

72.118 DE TONE DE STOCURI, DISTRUSE

De la intrarea în vigoare a Convenţiei armamentului chimic - tratatul care interzice folosirea armamentului toxic - în 1997, OIAC a distrus 72.118 de tone de sticuri - declarate - de către ţări din întreaga lume.

Această cantitate este echivalentul a încărcăturii a 175 de avioane mari, de tip ”jumbo”, potrivit OIAC.

”Mai există aproximativ 127 de tone de armament (chimic) declarat în două instalaţii”, situate în Colorado şi în Kentucky, precizează Organizaţia.

”După 26 de ani, aceasta este o realizare majoră a organizaţiei”, îşi exprimă satisgacţia OIAC, înfiinţată în vederea impunerii respectării Convenţiei armamentului chimic.

OIAC a fost recompensată cu Premiul Nobel pentru Pace în 2013.

Regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad a acceptat în 2013 să intre în OIAC şi să renunţe la întregul armament chimic sirian, în urma unui presupus atac cu gaze neurotoxice în care au fost ucişi 1.400 de oameni, la periferia Damascului şi Hgoutei de Est.

Însă regimul a fost acuzat, după aceea, în mai multe rânduri, de atacuri cu armament chimic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.