Militarul american cu gradul cel mai înalt, generalul Charles Q. Brown, şeful Statului Major interame, a avut joi o întâlnire virtuală cu omologul său chinez, a anunţat Pentagonul, aceasta fiind prima convorbire directă la acest nivel din ultimul an, pe fondul speranţelor oficialilor americani că ar putea fi restabilite legături mai ample între cele două armate, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Teleconferinţa video a urmat unei înţelegeri între preşedintele american Joe Biden şi preşedintele chinez Xi Jinping, luna trecută, de a relua legăturile la nivel militar, întrerupte de Beijing după ce preşedintele de atunci al Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul, în august 2022.

Generalul Charles Q. Brown, preşedintele Statului Major interarme al SUA, şi generalul Liu Zhenli, comandant al Armatei Populare de Eliberare a Chinei, au abordat "o serie de probleme de securitate globală şi regională", a declarat biroul lui Brown.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Liu este şeful Statului Major Întrunit al Comisiei Militare Centrale (CMC), organismul militar responsabil de operaţiunile de luptă şi de planificare ale Chinei.

Oficialii Pentagonului spun că este crucială comunicarea dintre cele două armate pentru a preveni ca o eventuală eroare să se transforme într-un conflict.

"Generalul Brown a discutat despre importanţa colaborării pentru a gestiona în mod responsabil concurenţa, pentru a evita calculele greşite şi pentru a menţine linii de comunicare deschise şi directe", a declarat biroul lui Brown. "Generalul Brown a reiterat importanţa implicării Armatei Populare de Eliberare în dialogul de fond pentru a reduce probabilitatea neînţelegerilor", a punctat Pentagonul.

Brown a declarat luna trecută că i-a trimis o scrisoare introductivă lui Liu în care spunea că este deschis la ideea unei întâlniri.

Cheia pentru ca SUA şi China să dezvolte o relaţie militară sănătoasă, stabilă şi durabilă este ca SUA să aibă o "înţelegere corectă a Chinei", i-a spus Liu lui Brown, potrivit unei declaraţii a Ministerului chinez al Apărării.

Oficialii americani au avertizat că, fie şi cu o oarecare restabilire a comunicării militare, obţinerea unui dialog cu adevărat funcţional între cele două părţi ar putea dura ceva timp.

Unii analişti spun că anume China caută ambiguitatea în relaţiile de apărare pentru a constrânge ceea ce Beijingul consideră a fi provocări militare americane în regiune.

Washingtonul şi Beijingul se află în dezacord cu privire la orice, de la viitorul Taiwanului, guvernat democratic, până la revendicările teritoriale din Marea Chinei de Sud. Relaţiile diplomatice sunt încă în curs de recuperare după ce SUA au doborât un presupus balon chinezesc de spionaj, în februarie.

În ceea ce priveşte chestiunea Taiwanului, pe care China o consideră o afacere internă, Liu a declarat că forţele armate chineze vor apăra cu hotărâre suveranitatea statului şi integritatea teritorială.

Liu a cerut, de asemenea, ca SUA să respecte suveranitatea teritorială a Chinei, precum şi drepturile şi interesele maritime în Marea Chinei de Sud. "Fiţi prudenţi în cuvinte şi acţiuni şi luaţi măsuri concrete pentru a proteja pacea şi stabilitatea regională şi situaţia generală a relaţiilor dintre China şi SUA", a avertizat el.

Liu a apărut ca principalul candidat pentru a-l înlocui pe ministrul apărării naţionale al Chinei, generalul Li Shangfu, care a fost demis din funcţie luna trecută. Reuters a relatat în septembrie că Li a fost investigat pentru suspiciuni de corupţie legate de achiziţia şi dezvoltarea de echipamente.

La Tokyo, luna trecută, Brown a recunoscut corupţia din armata chineză atunci când a fost întrebat despre destituirea lui Li, precum şi despre problemele mai largi din cadrul armatei chineze, dar a remarcat, de asemenea, "alinierea cu Xi Jinping şi cu gândirea sa, în timp ce continuă să consolideze puterea".

Li a fost sancţionat de SUA în 2018 pentru o afacere cu arme pe care o făcuse cu Rusia într-un rol anterior. China ceruse ca sancţiunile - care includeau o interdicţie de acordare a vizelor şi interdicţii privind efectuarea de tranzacţii financiare în SUA - să fie ridicate.

Liu, în vârstă de 59 de ani, nu se află sub incidenţa sancţiunilor occidentale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.