Secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare şi coordonator al ajutorului de urgenţă, Martin Griffiths, a cerut miercuri, la CNN, ca ONU să facă o investigaţie proprie privind circumstanţele în care a avut loc explozia mortală de marţi de la un spital din Gaza, soldată cu sute de morţi, potrivit Hamas. Gruparea militantă acuză un bombardament israelian, în timp ce Israelul susţine că este vorba de un tir ratat al Jihadului Islamic palestinian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"ONU va dori cu siguranţă să facă propria investigaţie. Şi ar trebui să fie făcută foarte curând şi foarte rapid", a declarat Martin Griffiths în emisiunea Christianei Amanpour de la CNN.

Sute de persoane au fost ucise în explozia de la Spitalul Baptist Al-Ahli din centrul oraşului Gaza, potrivit Ministerului palestinian al Sănătăţii, administrat de Hamas. Autorităţile din Gaza au acuzat Israelul, în timp ce Israelul a declarat că serviciile sale de informaţii au indicat că ar fi vorba despre o lansare eşuată a unei rachete de către Jihadul Islamic. Gruparea a negat acest lucru.

În prezent, SUA consideră că Israelul "nu este responsabil" pentru explozie, potrivit Consiliului Naţional de Securitate.

O analiză americană a datelor disponibile în prezent indică faptul că "Israelul nu este responsabil pentru explozia de ieri de la spitalul din Gaza", a declarat miercuri o purtătoare de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe. Evaluarea se bazează pe analiza de către Statele Unite a imaginilor aeriene, a interceptărilor şi a informaţiilor din surse deschise, a declarat purtătoarea de cuvânt a NSC, Adrienne Watson, într-o postare pe X, adăugând că Statele Unite continuă să colecteze informaţii.

Întrebat dacă dovezile de până acum ale Israelului pentru a-şi susţine negarea responsabilităţii înseamnă că problema este rezolvată, Griffiths a răspuns: "Nu este rezolvată pentru mine, pentru că nu mă ocup cu judecarea abuzurilor drepturilor omului şi a atrocităţilor de acest gen". O anchetă a ONU ar putea permite învăţarea unor lecţii importante, a adăugat el, "pentru a împiedica ca acest lucru să se întâmple la următorul spital, la următoarea şcoală, la următoarea instituţie unde oamenii se refugiază".

Griffiths a mai spus că ONU este pregătită să ofere ajutor umanitar şi a cerut încetarea loviturilor aeriene în zonele în care este nevoie de acces.  "Dreptul umanitar internaţional interzice loviturile aeriene asupra locurilor în care se află obiective civile, infrastructură civilă. ... Este vorba de siguranţa ajutorului, care este la fel de importantă ca şi fiabilitatea acestuia. Putem face acest lucru, pentru că avem ajutorul, avem oamenii, avem camioanele şi, cu siguranţă, avem voinţa", a declarat el. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.