Uniunea Europeană ar putea aproba oficial vaccinul dezvoltat de companiile Pfizer şi BioNTech pentru combaterea noului coronavirus cel mai devreme pe 23 decembrie, cu numai două zile după posibilul acord al autorităţii de reglementare, a declarat, miercuri, un oficial al Comisiei Europene, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit reglementărilor UE, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) recomandă aprobarea medicamentelor şi vaccinurilor noi, dar decizia finală pentru comercializarea lor este luată de Comisia Europeană, după consultările cu guvernele UE.

Agenţia a anunţat marţi că ar putea emite o recomandare referitoare la vaccinul realizat de Pfizer şi BioNTech pe 21 decembrie.

”Dacă se va întâmpla acest lucru, Comisia Europeană este pregătită să acorde autorizarea oficială care îl va plasa (vaccinul n.r.) cu proceduei rapide, supersonice”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Margaritis Schinas.

”Putem face asta în două zile”, a spus acesta, ceea ce înseamnă că aprobarea ar putea avea loc pe 23 decembrie.

Acest fapt ar reduce şi mai mult durata de aprovare, după ce EMA a devansat decizia cu mai mult de o săptămână, după ce i niţial ar fi trebuit să aibă loc pe 29 decembrie.

Comisia a anunţat săptămâna trecută că ar putea aproba vaccinul în trei zile de la aprobarea dată de EMA.

Marea Britanie şi Statele Unite se numără printre ţările care au aprobat deja vaccinul companiilor Pfizer/BioNTech.

Aprobarea vaccinului va fi condiţionată, ceea ce înseamnă că vaccinul va continua să fie monitorizat strict pentru eficacitate şi posibile efecte secundare.

Datele disponibile arată că vaccinul are o eficacitate ridicată pe termen scurt împotriva noului coronavirus şi provoacă doar efecte secundare uşoare. Date pe termen lung nu sunt încă disponibile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.