O anchetă jurnalistică a Agenţiei France-Presse, publicată joi, cu privire la bombardamentul în care a fost ucis un jurnalist al agenţiei Reuters şi au fost răniţi alţi şase jurnalişti, inclusiv doi de la AFP, în sudul Libanului, la 13 octombrie, arată că este vorba despre un obuz al unui tanc israelian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Issam Abdallah, în vârstă de 37 de ani, a fost ucis în timp ce lucra împreună cu alţi şase jurnalişti în apropierea frontierei cu Israelul.

Doi colegi ai acestuia de la Reuters, doi jurnalişti de la televiziunea Al-Jazeera şi doi de la AFP au fost răniţi, inclusiv fotografa Christina Assi, în vârstă de 28 de ani, rănită grav, căreia i s-a amputat piciorul drept şi care este spitalizată în continuare.

ATACURI ŢINTITE

Aceşti jurnalişti de teren acopereau confruntări armate transfrontaliere între armata israeliană şi combatanţi ai mişcării şiite libaneze Hezbollah în sudul Libanului, unde comunitatea internaţională este îngrijorată de riscul unei extinderi a Războiului din Fâşia Gaza între Israel şi mişcarea ilsamistă palestiniană Hamas.

AFP a anchetat analizând şi încrucşând imagini de la şase publicaţii prezente în acea zi şi mărturii ale jurnaliştilor, ale unor locuitori şi ale unor surse în domeniul securităţii  şi intervievând mai mulţi experţi în armament.

Aceste şapte săptămâni de investigaţii, desfăşurate în comun cu grupul britanic de experţi şi anchetatori independenţi Airwars, arată că un obuz de tin de 120 de milimetri stabilizat cu aripioare - folosit exclusiv de către armata israeliană în regiune - se află la originea tirului sângeros.

O succesiune de două lovituri, la un interval de 37 de secunde, arată că ele erau ţintite, subliniază experţii intervievaţi de AFP şi Airwars.

Cu toate acestea, jurnaliştii erau identificabili în mod clar.

Alte două anchete, desfăşurate în mod separat de către organizaţiile de apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) şi Amnesty International (AI), pe care AFP scrie că le-a consultat înainte să fie publicate, desemnează amândouă ”atacuri israeliene”.

HRW condamnă ”un atac aparent deliberat împotriva unor civili”, care ”ar trebui sau ar putea să facă obiectul unor urmăriri penale cu privire la crime de război”.

Amnesty arată că ”este vorba aparent de un atac direct împotriva unor civili care trebuie să facă obiectul unei anchete cu privire la crime de război”.

SCHIMBURI DE TIRURI ZILNICE

La 14 octombrie, autorităţile libaneze au acuzat Israelul de faptul că este responsabil de acest tir, evocând o ”crimă deliberată”.

Armata israeliană - contactată de AFP cu privire la concluziiile anchetei sale comune cu Airwars - nu a răspuns.

Tshalul a declarat iniţial că-i pare ”foarte rău” de moartea jurnalistului Issam Abdallah - fără să-şi recunoască responsabilitatea - şi anunţând că efectuează ”verificări”.

”AFP a fost foarte clară cu privire că va recurge la toate mijloacele judiciare pe care le consideră posibile şi pertinente pentru a se asigura că li se face dreptate lui Christina şi Issam”, subliniază directorul de Informaţii al AFP, Phil Chetwynd.

Schimburi de tiruri aproape zilnice au loc între armata israeliană şi combatanţi şiiţi din mişcarea libaneză Hezbollah şi aripa locală a mişcării islamiste palestiniene Hamas, care alimentează temeri cu privire la exctindere a războiului lansat după atacurile fără precedent ale Hamas în Israel la 7 ocrtombrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.