Preşedintele Barack Obama a declarat luni că i-a explicat clar liderului Vladimir Putin că sancţiunile economice internaţionale împotriva Rusiei vor fi menţinute până la implementarea completă a acordului de pace de la Minsk, care va duce la încheierea situaţiei conflictuale din estul Ucrainei dintre insurgenţa pro-rusă şi forţele guvernamentale, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei doi lideri au continuat fără succes, într-o întâlnire privată din marja summitului G20 din China, negocierile în vederea obţinerii unui armistiţiu pe teritoriul sirian. 

Barack Obama a explicat că obţinerea unui acord cu partea rusă pentru încheierea ostilităţilor din Siria este împiedicată de lipsa de încredere dintre cele două executive.

Însă, discuţia dintre Obama şi Putin a fost una ”productivă” în ceea ce priveşte modul în care ar arăta un armistiţiu real.

”Am avut o conversaţie productivă cu privire la cum ar arăta în realitate un acord de încetare a ostilităţilor, care ar permite celor două părţi să se concentreze asupra inamicului comun”, a declarat preşedintele american la finalul întâlnirii private din marja summitului G20.

Însă, liderul american a atras atenţia asupra unor goluri existente în negocierile dintre cele două state. Acesta le-a cerut lui John Kerry şi Serghei Lavrov să colaboreze în următoarele zile pentru a obţine ajutorul necesar pentru sirienii blocaţi în zonele asediate.

Întâlnirea privată dintre Barack Obama şi Vladimir Putin a durat aproximativ 90 de minute. Cei doi lideri au purtat discuţiile la câteva ore după ce diplomaţi de rang înalt americani şi ruşi nu au reuşit să ajungă la un acord menit să asigure acces umanitar civililor sirieni.

Negocierile dintre cei doi lideri au eşuat, deşi discuţia a fost una ”productivă” în sensul clarificării poziţiilor pe care le-au americanii şi ruşii faţă de intervenţia în războiul civil sirian.

”Acum poziţiile noastre sunt clare. Iar în zilele următoare vom vedea dacă putem să ajungem la un acord în ceea ce priveşte Siria. Dacă nu putem să obţinem acordul pe care-l dorim, atunci vom renunţa la acest efort diplomatic”, a declarat preşedintele SUA.

Între timp, un oficial american a explicat, sub protecţia anonimităţii, că diferenţele dintre cele două părţi sunt la nivel tehnic.

 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.