Chloe Phillips-Harris (28 de ani) este o turistă neozeelandeză, care susţine că a fost reţinută timp de o zi şi jumătate de vameşii kazahi, la scurt timp după ce a aterizat pe aeroportul din Alma-Ata. Vameşii şi-au exprimat surprinderea că turista deţine un paşaport neozeelandez şi au insistat că Noua Zeelandă este o provincie a Australiei, relatează The Telegraph.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Turista neozeelandă îi acuză pe vameşii kazahi că au interogat-o timp de o zi şi jumătate într-o cameră a securităţii de pe aeroportul Alma-Ata, doar pentru că nu credeau că există un stat numit Noua Zeelandă.

Phillips-Harris susţine că nici măcar pe harta din camera de interogare nu apărea Noua Zeelandă, iar ea nu putea să prezinte niciun argument pentru a dovedi existenţa ţării ei în faţa vameşilor din Kazahstan.

”Am aterizat cu ultimul zbor de noapte în Kazahstan. Iar atunci când am ajuns la ghişeul de imigraţie, am fost rugată să-mi prezint paşaportul australian. Ei mi-au spus că nu pot intra în ţară fără un paşaport australian. Au spus că în mod clar Noua Zeelandă face parte din Australia... Din păcate exista o hartă care nu prezenta Noua Zeelandă”, a declarat turista pentru The New Zealand Herald.

Reprezentanţii aeroportului au obligat-o să se îmbarce într-un aeroport cu destinaţia China. Însă, turista a luat contact cu cineva care putea să o ajute şi i s-a permis să se întoarcă în aeroport, unde a fost din nou reţinută de vameşii kazahi.

”Poliţişti în civil s-au implicat, vameşii s-au implicat, reprezentanţii aeroportului s-au implicat... iar în momentul ăsta era puţin cam târziu ca să mai mituiesc pe cineva. Aparent asta trebuia să fac de la început, dar pentru că sunt neozeelandeză nu sunt obişnuită cu asemenea tradiţii”, a explicat Phillips-Harris.

Turista neozeelandeză susţine că vameşii au ţinut-o peste noapte în camera de interogare şi nu i-au dat apă şi mâncare, însă gardienii i-au dat totuşi pe furiş un pahar de 7Up.

Ulterior, vameşii kazahi i-au permis să plece după ce a obţinut o nouă viză şi un paşaport american. Ea şi-a petrecut următoarele şase luni călătorind prin Kazahstan şi s-a întors abia în noiembrie în Noua Zeelandă.

Ministrul de Externe a precizat că ştie despre cazul turistei neozeelande, iar un reprezentant consular a contactat familia.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.