Iranul şi-a pus în aplicare ameninţarea cu represalii împotriva Israelului şi a lansat sâmbătă seara un atac masiv şi fără precedent împotriva inamicului său regional, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Însă cele două ţări nu vor rămâne aici, apreciază analişti, care consideră aproape inevitabilă o ripostă a Israelului împotriva republicii islamice, o operaţiune riscantă, care poate destabiliza şi mai mult un Orient Mijlociu aflat pe marginea prăpăstiei.

DE CE VA RIPOSTA ISRAELUL?

În contextul în care Iranul şi Israelul obişnuiesc să se înfrunte prin terţi interpuşi ca Hezbollahul libanez, republica islamică a lansat pentru prima oară un atac direct, cu sute de rachete şi drone, trase de pe teritoriul iranian.

În pofida faptului că majoritatea tirurilor a fost oprită de către Israel şi aliaţii săi, acest eveniment ”rescrie raporturile” între cei doi rivali, declară AFP un consultant în securitate, Stéphane Audrand.

La 1 aprilie, o linie a fost încălcată printr-un atac aerian atribuit Israelului împotriva Consulatului Ambasadei Iranului la Damasc, în Siria.

Atacul s-a soldat cu moartea a şapte Gardieni ai Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, care a promis să rispoteze.

”În mod tradiţional, Israelul are toleranţă zero, dacă teritoriul său naţional este lovit de alt stat”, subliniază Stephane Audrand, care subliniază că Benjamin Netanyahu ”nu poate să nu reacţioneze”.

”Un răspuns israelian va avea loc pe teritoriul iranian”, scrie pe X şi un fost director al spionajului militar israelian, Tamir Hayman, care conduce Institutul de Studii privind Securitatea Naţională (INSS).

VA ATACA ISRAELUL DOMENIUL NUCLEAR IRANIAN?

”Dacă Israelul ripostează, o va face după aceiaşi parametri: asupra unor instalaţii militare, nu asupra părţii civile şi probabil nu asupra părţii economice”, estimează o fostă agentă Mossad care conduce programul cu privire la Iran la INSS, analista Sima Shine.

Pentru a stăpâni riscul unei escaladări, ”va trebui ca israelienii să se mulţumească să lovească instalaţii convenţionale, instalaţii de unde au plecat rachete, fabrici de drone”, declară Stephane Audrand.

Atacul iranian pare că a fost calibrat pentru a evita ”un număr important şi semnificativ de victime de partea israeliană”, estimează Menahem Merhavy, o specialistă în Iran la Universitatea ebraică din Ierusalim.

Iranienii au lovit Israelul ”într-un mod controlat”, şi anume ”pentru a nu suferi un răspuns la fel de substanţial din partea Israelului care să le compromită programul nuclear”, observă Hasni Abidi de la Centrul de Studii şi Cercetare a Lumii Arabe şi Mediteraneene, cu sediul la Geneva.

Programul nuclear iranian se află de ani de zile în centrul unor tensiuni între Teheran şi Israel, care acuză republica islamică de faptul că vrea să doteze cu arma nucleară, lucru pe care aceasta îl neagă.

Cu un premier israelian - considerat imprevizibil -, care-şi joacă supravieţuirea politică la conducerea unei coaliţii a dreptei şi extremei drepte, există ”un pic de risc al unei ambalări în domeniul nuclear”, consideră Stéphane Audrand.

CARE SUNT PERICOLELE?

”Dacă Israelul reacţionează în mod foarte energic, este probabil să ne trezim într-o situaţie de escaladare susceptibilă să se extindă”, avertizează directorul Centrului de Studii Iraniene de la Universitatea din Tel Aviv.

Însă nu este în interesul Israelului să deschidă un nou front direct cu Iranul, în contextul în care este angajat într-un război cu mişcarea palestiniană Hamas în Fâşia Gaza, subliniază el.

Asta cu atât mai mult cu cât oficiali israelieni avansează pe o linie subţire diplomatică, criticaţi tot mai vehement de către capitale străine din cauza catastrofei umanitare în curs în Fâşia Gaza.

Aceleaşi cancelarii - cu Washingtonul în frunte - au strâns rândurile sâmbătă împotriva Iranului şi au asigurat Israelul de susţinerea lor, iar mai multe ţări - Statele Unite, Iordania, Marea Britanie, Franţa - au susţinut militar apărarea israeliană, potrivit armetei israeliene.

Iar ”Israelul nu poate risposta fără să-i consulte pe americani”, consideră Sima Shine.

Înainte de a risposta, ”nu este vorba doar despre a-i consulta, ci trebuie să obţină aprobarea Washingtonului”, dă asigurări Tamir Hayman.

”Timpul este de partea noastră, putem gândi, planifica şi acţiona inteligent”, scrie el pe X, estimând că ”succesul defensiv” obţinut în acest weekend permite să nu se acţioneze pripit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.