O reuniune a reprezentanţilor ţărilor care participă la discuţiile ONU privind armele autonome s-a încheiat fără a lansa negocieri privind un tratat internaţional care să guverneze utilizarea acestora, în schimb participanţii au acceptat doar să continue discuţiile, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii şi mai multe ONG-uri făcuseră eforturi pentru ca negociatorii să înceapă să lucreze la un tratat internaţional care să stabilească noi reguli obligatorii din punct de vedere juridic privind armele actionate de maşini.

Spre deosebire de armele semi-autonome existente, cum ar fi dronele, armele complet autonome nu au ”un comutator de ucidere” acţionat de om şi, în schimb, lasă deciziile cu privire la viaţă şi la moarte în sarcina senzorilor, a software-ului şi a proceselor de maşini.

Oponenţii spun că acestea amplifică riscurile pentru civili, pun probleme de responsabilitate şi cresc şansele de escaladare a conflictului.

Discuţiile de la Geneva, care se desfăşoară de opt ani, au devenit mai urgente urgente după un raport al grupului ONU din martie, potrivit căruia primul atac cu drone autonome ar fi putut deja să fi avut loc în Libia.

”Este o adevărată oportunitate ratată şi, în opinia noastră, nu ceea ce este necesar pentru a răspunde la riscurile reprezentate de armele autonome”, a declarat Neil Davison, consilier pentru politici în cadrul Diviziei juridice a CICR, despre rezultatul discuţiilor de o săptămână.

De asemenea, multe ţări şi-au exprimat dezamăgirea faţă de rezultat.

”În ritmul actual de progres, ritmul dezvoltării tehnologice riscă să depăşească deliberările noastre”, a spus ambasadorul Elveţiei pentru dezarmare, Felix Baumann.

Convenţia privind anumite arme convenţionale, care are 125 de părţi, a discutat posibile limite ale utilizării armelor autonome letale, sau LEGI, care sunt operate integral de maşini şi utilizează noi tehnologii, cum ar fi inteligenţa artificială şi recunoaşterea facială.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut ţărilor să vină cu ”un plan ambiţios” privind noile reguli.

Surse au spus că Rusia, India şi Statele Unite se numără printre ţările care şi-au exprimat îndoielile cu privire la necesitatea unui nou tratat LEGI.

Washingtonul a subliniat anterior posibilele lor beneficii, cum ar fi precizia.

Clare Conboy, de la grupul de campanie Stop Killer Robots, a spus că rezultatul este unul ”care face foarte fericită minoritatea statelor militarizate care investesc în dezvoltarea acestor arme”. Ea a spus că se aşteaptă ca numeroasele ţări în favoarea unei noi legi, cum ar fi Noua Zeelandă sau Austria, să înceapă negocieri în afara Naţiunilor Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.