Preşedintele francez Emmanuel Macron a rezumat vineri miza Summitului Noului Pact Financiar Mondial, organizat joi şi vineri, la iniţiativa sa, în lupta împotriva modificărilor climatice, într-un interviu acordat France Info, RFI şi France 24, ca fiind ”restructurarea datoriilor, o mai bună remunerare a comorilor biodiversităţii din Africa prin contracte ţară cu ţară, iar în ceea ce ne priveşte pe noi să acceptăm să cheltuim mai mult”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Abordarea noastră a finanţărilor în Africa nu este bună”, a recunoacut el.

”Sunt esenţiale un acord între ţări bogate şi cele emergente” şi ”ieşirea din carbon înainte de orice”, a subliniat el.

”În acest fel câştigăm bătălia (împotriva modificărilor) climatice”, a insistat Macron.

”Nu trebuie să punem pe nimeni în situaţia de a alege între sărăcie, climă şi biodiversitate”, a insistat şeful statului francez în mai multe rânduri.

Franţa produce 1% dintre emisiile mondiale în fabricarea avioanelor, iar ea are ”un efect de antrenare a întregii planete”, a declarat el, dând asigurăir că ”putem fi camionii unei decarbonatări”.

Însă ”nu putem rezolva niciuna dintre aceste probleme singuri”, avertizează el.

Întrebat ce părere are despre o taxă ”climatică”, Macron a răspuns că Franţa impozitează deja tranzacţiile financiare şi a dat asigurări că ”nu merge dacă suntem singuri”.

”Ajutaţi-ne la o mobilizare pentru ca să existe o impozitare internaţională, împreună cu China, a transportului maritim”, a îndemnat el.

”La fel cum se spune că socialismul nu funcţionează doar într-o singură ţară, taxarea internaţională într-o cingură ţară nu funcţionează”.

”De ficare dată când punem un euro din bani publici, punem un euro din bani privaţi”, a îndemnat Macron, exprimându-şi speranţa unei noi metode cu ”efect de levier”, care să asigure desfăşurarea programelor publice la fel de bine ca a celor private.

El face, astfelm apel la o politică de stimulare a întreprinderilor private.

”Banca Mondială şi FMI vor plăti mai mult”, dă el asigurări.

Marele absent al summitului este Rusia, a subliniat Macron, care dă asigurări că evenimentul refelctă ”izolarea Moscovei”.

Emmanuel Macron s-a declarat pregătit să dialogheze cu Vladimir Putin, dacă-l sună, şi a dat asigurări că el nu are motive să-l sune.

 

”Azi Rusia s-a pus singură în situaţia de a redeveni în fond una dintre singurele puteri coloniale ale secolului al XXI-lea, purtând un război imperialist cu vecian sa Ucraina. Şi este o putere de destabilizare în Africa, prin intermediul unor miliţii private. Prin alegerile sale, Rusia nu joacă un rol benefic pentru comunitatea internaţională”, a acuzat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.