O anexă a Primăriei Mantes-la-Jolie, în Yvelines, situată în cartierul Val-Fourré, a fost incendiată şi ”complet distrusă”, în noaptea de marţi spre miercuri, după uciderea unui automobilist minor, Naël M., în vârstă de 17 ani, de către un poliţist, la un control rutier, declară miercuri surse concordante, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Primăria cartierului a fost complet disttusă de foc (...) în urma unei dramei îngrozitoare de la Nanterre”, anunţă într-un comunicat publicat pe Twitter primarul oraşului, Raphaël Cognet.

”Nu a fost rănit nimeni”, a anunţat Prefectura din Yvelines.

Incendiul a izbucnit miercuri, către ora locală 1.00 (2.00, ora României), şi a fost controlat către ora locală 3.30 (4.30, ora României), precizeză prefectura.

”După ce va trece furia şi uluirea, vom coopera cu toţi actorii pentru ca Primăria anexă a Val-Fourré să deschid cât mai rapid posibil”, anunţă primarul, care subliniază că ”locuitorii” din cartier ”dezaprobă foarte masiv această faptă”.

El publică pe Twitter o imagine cu faţada clădirii, devastată de flăcări.

CIOCNIRI

Naël M., în vârstă de 17 ani, a fost ucis marţi dimineaţa, cu un glonţ în torace.

Drama - care a relansat controversa pe tema reacţiei forţelor de ordine în aceste situaţii, a avut loc în apropiere de staţia RER Nanterre-Préfecture.

Într-o înregistrare video care circulă pe reţele de socializare - autensificată de AFP -, unul dintre doi poliţişti îl ţinteşte pe şofer cu arma în piept şi trage în momentul în care maşina redemarează.

Maşina s-a oprit câteva zeci de metri mai departe, încastrată într-un stâlp.

În urma acestei drame, ciocniri au avut loc la Nanterre.

În total, 24 de persoane au fost arestate. Un număr de 24 de membri ai forţelor de ordine au fost răniţi uşor. În total, 42 de maşini au fost incendiate, a anunţat miercuri dimineaţa, la Cnews Prefectul de Poliţie al Parisului, Laurent Nunez.

Un număr de 350 de poliţişti şi jandarmi a fost mobilizat la intervenţie.

Un purtător de cuvânt al Guvernului, Olivier Véran, a îndemnat la ”calm” miercuri, după ”drama” de la Nanterre. El a dat asigurări că ”se vor da răspunsuri familiei şi întregoo Franţe”.

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a exprimat emoţia şi a cerut ministrului de interne Gérald Darmanin o informare despre evenimente, în Consiliul de Miniştri, a anunţat Olivier Véran.

La cererea şefului statului, Executivul cere ”o comunicare a justiţiei imediat ce arestul prevenitv (al poliţistului) se încheie” şi să se dea ”răspunzuri în transparenţă titală”.

Ministrul francez de Interne Gérald Darmanin a declarat miercuri că ”poliţiştii care au intervenit erau poliţişti cu experienţă”.

Aproximativ 2.000 de poliţişti şi jandarmi urmează să fie mobilizaţi miercuri seara la periferia Parisului, în Hauts-de-Seine, pentru a preveni noi violenţe urbane, a anunţat el.

DOUĂ ANCHETE

Poliţistul care l-a ucis pe minor se află în arest preventiv, a confirmat miercuri Gérald Darmanin.

”Două anchete au fost încredinţare Inspecţiei Generale a Poliţiei naţionale”, a anunţat el.

Ministrul şi-a anulat deplasările în provincie, în urma revoltelor urbane care au zguduit Nanterre.

În cazul în care poliţistul este găsit vinovat, ”se vot aplica sancţiuni administrative, în afara sancţiunilor judiciare ale justiţiei”, a anunţat el.

”Ieri seară au avut loc violenţe urbane, foate concentrate în Hauts-de-Seine, un pic în Île-de-France şi un pic în provincie” a precizat ministrul.

Forţele de ordine au efectuat ”31 de arestări” - mai multe decât cele 24 anunţate anterior de Nunez -, iar 24 de poliţişti au fost răniţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.