O primă grupare rebelă pro-Ankara şi-a anunţat duminică retragerea din viitoarea ”zonă demilitarizată” din nord-vestul Siriei, în virtutea acordului ruso-turc de la 17 seprembrie, care a permis îndepărtarea iminenţei unei ofensive a regimului în provincia Idleb, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Unităţi ale Faylaq al-Sham se retrag începând de duminică dimineaţa cu armamentul lor greu, inclusiv tancuri şi camioane, în sudul provinciei Alep şi la periferia de vest a oraşului” cu acelaşi nume, care se află ”în zona demilitarizată” prevăzută de acordul ruso-turc, a declarat pentru AFP directorul Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR) Rami Abdel Rahman.

Gruparea, care ”8.500 până la 10.000 de combatanţi”, potrivit lui Abdel Rahman, face parte din Frontul Naţional de Eliberare (FNL), o coaliţie de grupări rebele formată la începutul lui august - la îndemnul Turciei - în provincia Idleb şi în părţi ale provinciei vecine, Alep, Hama şi Latakia, aflate în continuare sub controlul insurgenţilor.

”Este vorba despre a doua cea mai importantă grupare în nordul sirian în privinţa echipamentelor militare şi a treia ca număr de combatanţi”, potrivit directorului SOHR.

Această începere a retragerii are loc la o zi după respingerea acordului ruso-turc de către Jaich al-Ezza, o grupare rebelă din cadrul FNL activă în nordul provinciei Hama.

Încheiat la Soci (Rusia) pe 17 septembrie, acordul între Ankara şi Moscova a permis îndepărtarea perspectivei unei ofensive militare a regimului sirian, cel puţin pe termen scurt.

El prevede să se creeze, până la 15 octombrie, o ”zonă demilitarizată” de 15 până la 20 de kilometri lăţime, sub controlul Rusiei şi Turciei, la Idleb şi în acest zone din jur, care constituie ultimul bastion insurgent în Siria devastată de război.

Declanşat în 2011 de reprimarea sângeroasă de către regimul lui Bashar al-Assad a unor manifstaţii în favoarea democraţiei, războiul din Siria a devenit tot mai complex în timp. El s-a soldat cu peste 360.000 de morţi şi milioane de deplasaţi şi refugiaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.