Peste 800 de persoane au fost arestate, sâmbătă, în timpul unei noi manifestaţii pentru alegeri libere la Moscova, în timp ce autorităţile şi-au sporit presiunea asupra opoziţiei lansând o anchetă contra organizaţiei principalului opozant al Kremlinului Alexei Navalnîi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit ONG-ului OVD-Info, specializat în urmărirea arestărilor, şi a Poliţiei, 828 de persoane au fost arestate în timpul acestei manifestări neautorizate, prin care protestatarii cer alegeri locale libere pe 8 septembrie, la Moscova, pentru candidaţii opoziţiei. 

Aceste arestări au fost făcute ca urmare a unei acţiuni de protest reprimată în weekend-ul trecut, care s-a încheiat cu aproape 1.400 de arestări, o premieră de la întoarcerea lui Vladimir Putin la kremlin, în 2012. 

Autorităţile par determinate să suprime mişcarea de contestare. 

Potrivit Poliţiei, 1.500 de persoane au participat la adunare. Conform jurnaliştilor de la AFP, care au asistat la zeci de arestări, numărul manifestanţilor ar trebui să fie de ordinul miilor, deşi o estimare precisă ar fi dificil de realizat din cauza împrăştierii în mai multe cartiere. 

Manifestarea s-a desfăşurat fără lider pentru că aproape toţi au fost închişi încă de weekend-ul trecut. 

Ultimul opozant de anvergură încă în libertate, Liubov Sobol, o avocată în vârstă de 31 de ani, a fost arestată cu câteva minute înainte de manifestaţie. Ea a fost sancţionată cu amendă de 300.000 de ruble (4.130 de euro) pentru participarea la adunarea din 15 iulie şi a fost supusă unui interogatoriu seara, potrivit unor apropiaţi. 

"Autorităţile fac tot ce pot pentru a încerca să intimideze opoziţia, pentru a se asigura că oamenii nu mai ies pe străzi ca să protesteze paşnic", a declarat ea înainte de arestare. Aflată în greva foamei de trei săptămâni, ea a reuşit să scape de închisoare pentru că are un copil de vârstă mică. 

Amnesty International a condamnat "folosirea în exces a forţei", precum şi tentativele "nefondate" de a prezenta manifestaţiile paşnice drept o insurecţie. 

Conform opoziţiei, determinarea autorităţilor de a stopa intrarea candidaţilor săi în Parlamentul de la Moscova se explică prin faptul că ar putea descoperi şi denunţa, în caz de victorie, numeroase circuite de corupţie şi de deturnare de fonduri ale unui oraş cu un buget anual de 38 de miliarde de dolari. 

După o primă manifestaţie reprimată în mod brutal weekend-ul trecut, tribunalel ruseşti au plasat în arest provizoriu 88 de persoane şi au sancţionat 332 de persoane cu amenzi. Trei anchete pentru "violenţe" împotriva Poliţiei au fost demarate, un delict care este pedepsit cu cinci ani de închisoare. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.