O mediatizată şi controversată ”vestă galbenă”, Éric Drouet, reţinut miercuri seara în apropiere de Champs-Élysées, a denunţat o arestare ”politică”, joi, la ieşirea din arest, care a provocat indignare, cu două zile înainte de a opta zi de mobilizare, sâmbătă, în Franţa, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El a fost reţinut miercuri în legătură cu ”organizarea unei manifestaţii nedeclarate în prealabil”, dar spune că se ducea să se întâlnească cu alte ”veste galbene” la restaurant.

”Caută să ne pună în spate responsabilităţi care nu există deloc”, a declarat şoferul din Seine-et-Marne, în vârstă de 33 de ani.

El a fost convocat la un tribunal corecţional, la 15 februarie - în legătură cu faptele de miercuri şi ce cele de la 22 decembrie în urma cărora a fost plasat deja în arest preventiv -, unde urmează să fie judecat cu privire la ”organizarea unei manifestaţii nedeclarate în prealabil”. De asemenea, el urmează să fie judecat la 5 iunie în legătură cu ”purtarea unei arme interzise” la manifestaţia de la 22 decembrie.

Măsura arestării preventive a altor trei persoane reţinute împreună cu el, miercuri, a fost ridicată joi, potrivit unei surse apropiate dosarului.

”Éric Drouet a fost eliberat astăzi (joi), într-o operaţiune pur şi simplu politică, care nu are nimic juridic”, a comentat avocatul său, Kheops Lara. La Lille, aproximativ 50 de persoane s-au adunat să ceară ”eliberarea” sa.

Reţinerea sa a provocat indignarea liderilor politici, de la extrema dreaptă la extrema stângă, trecând prin centru.

O susţinătoare afişată a mişcării, şefa Rassemblement national (RN, fostul FN, extremă dreapta) Marine Le Pen a denunţat o represiune din partea Executivului. ”Urările pline de ură de la 31 decembrie şi încălcarea sistematică a drepturilor politice ale opozanţilor săi desenează o faţă teribil de îngrijorătoare a lui Emmanuel Macron”.

”Abuz al puterii. O poliţie politică ţinteşte şi hărţuieşte de-acum animatori ai mişcării vestelor galbene”, a scris pe Twitter Jean-Luc Mélenchon, liderul La France insoumise (LFI), imediat după arestarea celui faţă de care şi-a mărturisit ”fascinaţia”.

Acuzând Guvernul de ”amatorism”, preşedintele centrului Hervé Morin a îndemnat la o ”ieşire din aroganţă şi dispreţ” faţă de ”vestele galbene”, mobilizate de o lună şi jumătate cu scopul de a cere o putere de cumpărare mai mare.

Guvernul şi majoritatea au apărat această reţinere. ”Atunci când cineva organizează o manifestaţie care nu este declarată , (acel cineva) nu respectă statul de drept”, a apreciat ministrul Economiei Bruno Le Maire.

ÎN CĂUTAREA UNEI ”PERSONALITĂŢI RESPECTATE”

Mobilizarea a scăzut în ultimele săptămâni, însă noi îndemnuri la manifestaţii, sâmbătă, în ”locuri simbolice” - la Paris, Lyon, Bordeaux, Toulouse, Strasbourg, Besançon, Clermont-Ferrand sau Nisa - au fost lansate în ultimele zile pe reţele de socializare.

În capitală, ”vestele galbene” sunt îndemnate să vină în piaţa primăriei la ora locală 14.00 (15.00, ora României), de unde să plece în marş către Adunarea Naţională.

Grupul ”veselor galbene” ”Franţa furioasă” - care refuză să participe la marea dezbatere naţională anunţată de Emmanuel Macron - i-a cerut joi preşedintelui, într-o scrisoare deschisă, să numească o ”personalitate respectabilă” cu care care ”să înceapă discuţiile (...) cu privire la reluarea siveranităţii de către popor”.

”Căutaţi, aşadar, o personalitate respectabilă care nu a fost vizată de anchete judiciare, care nu a fost politizată în vreun fel, care nu a făcut obiectul vreunor polemici şi care să fie ireproşabilă şi necoruptă de sistemul financiar”, detaliază acest colectiv, lansat de Éric Drouet şi Priscillia Ludosky.

”Drouet a fost arestat degeaba”, a declarat pentru pentru AFP Fabrice, un funcţionar ”vestă galbenă” lionez, în vârstă de 46 de ani. ”Nu renunţăm la nimic, vestele galbene sunt încă aici. Am trecut de urările lui Macron, care, în ceea ce ne priveşte, au fost o declaraţie de război. El credem că suntem o mână (de oameni), dar el nu vede că vorbeşte poporului”, a spus el.

După ce a anunţat, la 10 decembrie, mĂsuri sociale şi o dezbatere naţională, Emmanuel Macron a adoptat un ton ofensiv, cu ocazia urărilor sale de sărbători, îndemnând la o ”unitate regăsită” şi afirmând că ”ordinea republicană va fi asigurată fără complezenţă” în faţa violenţei.

”A luat-o de la capăt, nu suntem pregătitţi să renunţăm, iar dacă va trebui vom rezista până anul viitor”, a declarat Johnny Toulouse, un sexagenar care se prezintă drept unul dintre liderii mişcării la Nisa şi reclamă, la fel ca mulţi alţii, ”demisia” lui Emmanuel Macron.

Mai multe iniţiative promovează de asemenea ”femei veste galbene”, prin îndemnuri la manifestaţii, duminică, la paris şi în mai multe oraşe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.