Primăria din Mariupol acuză miercuri o evacuare forţată, către Rusia, a unei maternităţi din acest oraş asediat, situat în sud-estul Ucrainei, unde altă maternitate a fost bombardată de către ruşi la 9 martie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Peste 70 de persoane, femei şi personal medical, au fost luate cu forţa de către ocupanţi de la Maternitatea nr. 2, din districtul de pe malul stâng”, anunţă într-un mesaj postat pe Telegram primarul.

În total, peste 20.000 de locuitori din Mariupol aufost evacuaţi ”împotriva voinţei lor” în Rusia, potrivit primăriei, care îi acuză pe ruşi de faptul că le-au confiscat actele şi i-au reorientat ”către oraşe îndepărtate”.

Aceste informaţii nu au putut fi identificate din surse independente, scrie AFP, în contextul în care Mariupolul este asediat, de la sfârşitul lui februarie, iar comunicaţiile au fost distruse.

Altă materniate şi un spital de pediatrie din Mariupol au fost atinse într-un bombardament, la 9 martie, provcând un val de indignare în comunitatea internaţională.

Cel puţin trei persoane - inclusiv un copil - au fost ucise în acest atac.

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a justificat atunci acest bombardament dând asigurări că această clădire a maternităţii era, în opinia sa, baza unui batalion naţionalist ucrainean.

”Această maternitate a fost preluată de mult timp de către Batalionul Azov şi de alţi radicali, iar toate femeile însărcinate, toate infirmierele şi tot personalul de susţinere au fost daţi afară”, declara Lavrov.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat marţi că atacurile ruse de la Mariupol sunt ”o crimă împotriva umanităţii”.

Condiţiile unei lansări, în zilele următoare, a unei operaţiuni umanitare de ajutorare a locuitorilor din Mariupol ”nu se întrunesc în acest stadiu”, a aqnunţat marţi seara preşedinţia franceză, în urma unei convorbiri la telefon între preşedinţii francez Emmanuel Macron şi rus Vladimir Putin.

Macron i-a prezentat această operaţiune de evacuare - propusă la sfârşitul săptămânii trecute de către Fraţa, Turcia şi Grecia - lui Putin, care a spus că ”se va gândi” la ea şi va da un răspuns, potrivit preşedinţiei franceze.

Aproximativ 160.000 de civili sunt blocaţi, în continuare, în Mariupolul bombardat intensiv şi devastat de confruntări armate crâncene, şi se confruntă cu o ”catastrofă umanitară”, trăind în adăposturi fără electricitate, fără hrană şi apă, potrivit unor mărturii culese de AFP de la persoane acare au fugit din Mariupol.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.