O închidere a accesului aeronavelor americane la Incirlik - principala bază aeriană a NATO în Turcia şi un important punct de susţinere a operaţiunilor coaliţiei antijihadiste în Siria - s-ar putea dovedi costisitoare pentru Ankara, consideră mai mulţi analişti, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În contextul în care relaţiile între Statele Unite şi Turcia, aliaţi în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, au atins cel mai scăzut nivel de decenii în ultimele săptămâni, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat Washingtonul că ar putea să fie împins să găsească ”noi prieteni şi noi aliaţi”.

Erdogan a purtat o convrbire la telefon cu preşedintele rus Vladimir Putin, cu care a discutat atât despre probleme economice şi comerciale, cât şi despre criza din Siria.

Iar potrivit unor documente publicate săptămâna trecută de presa americană, un grup de avocaţi apropiaţi Guvernului turc a depus o moţiune la tribunalul din Adana, oraşul cel mai apropiat de Incirlik, prin care cer arestarea unor ofiţeri americani acuzaţi că au participat la lovitura de stat eşuată în iulie 2016 contra lui Erdogan.

Avocaţii îl citează pe generalul Joseph Votel, comandantul forţelor americane în Orientul Mijlociu, între comandanţii americani a căror arestare o cer.

Secretarul american al Apărării Jim Mattis a dat asigurări că relaţiile dintre militarii din cele două ţări nu s-au schimbat. ”Continuăm să lucrăm împreună într-o cooperare strânsă”, a declarat el recent presei.

Însă, în opinia fostului comandant al forţelor NATO James Stavridis, situaţia este îngrijorătoare. ”Pierderea Turciei ar fi o eroare geopolitică monumentală”, a apreciat el luni la postul MSNBC. ”Este necesar să putem să împiedicăm acest lucru, însă Turcia are de făcut primul pas în acest stadiu”.

De aceeaşi părere este Joshua Landis, directorul Center for Middle East Studies, care consideră că ”Turcia va avea cel mai mult de suferit” din cauza tensiunilor cu Washingtonului. ”Cred cu putere că Incirlikul va rămâne”, declară el pentru AFP. ”Pentru Turcia, gonirea Statelor Unite ar fi un revers major şi nu cred ca Erdogan să vrea acest lucru”.

FOCOASE NUCLEARE

Baza de la Incirlik, în sudul Turciei, a fost construită de către Statele Unite în 1951, în toiul Războiului Rece. Ea a servit ca bază din spatele liniei frontului în operaţiuni americane în întreaga regiune, iar în ea se află 50 de focoase nucleare aparţinând forţei de disuasiune a NATO, care asigură de decii securitatea Turciei.

După atentatele de la 11 septembrie 2001, ea furnizează cea mai importantă asistenţă logistică operaţiunilor NATO în Afganistan şi este larg utilizată, din 2015, în operaţiuni ale coaliţiei internaţionale în Irak şi Siria.

Însă, în prezent, cu o Turcie care pare tot mai instabilă, unii experţi sugerează o reducere a dependenţei US Air Force (Forţelor americane aeriene) de baza de la Incirlik.

”Eu nu vreau să spun că trebuie să ne întrerupem relaţiile cu Turcia, ci ca (...) lucrul pe care turcii au tendinţa să-l agite cel mai uşor - accesul în baza Incirlik - să devină tot mai puţin important”, declara recent Steven Cook de la Council on Foreign Relations.

Iar Centrul de cercetare Bipartisan Policy Center, care încurajează compromisuri între republicani şi democraţi, a publicat pe site o hartă a regiunii cu toate alternativele posibile la Incirlik în vederea operaţiunii americane în Orientul Apropiat, în special baze aeriene în Iordania şi Kuwait.

De asemenea, tensiunile cu Statele Unite riscă să coste scump Turcia în termeni de programe militare.

Congresul american i-a interzis Pentagonului să livreze Turciei vreun avion de luptă de tip F-35, atât timp cât Ankara nu se va angaja să nu-şi finalizeze negocierile cu Rusia în vederea achziţionării unor sisteme de apărare antiaeriană ruse de tip S-400, cărora acest avion invizibil pe radar le scapă.

Iar Ankara, parteneră din 2002 a consorţiului internaţional care a finanţat F-35, riscă să-şi piardă un profitabil contract în valoare de 1,5 miliarde de dolari cu Pakistanul cu privire la vânzarea a 30 de elicoptere de atac de fabricaţie turcă de tip T-129 ATAK.

Potrivit publicaţiei specializate Defense News, care citează reprezentanţi militari turci, aeronava conţine piese fabricate în Statele Unite. Washingtonul ar putea să decidă să blocheze exportul, în cazul în care relaţiile se deteriorează şi mai mult.

Un semn al faptului că, în pofida escaladării verbale, liderii turci par să aibă grijă să nu agraveze situaţia, Casa Albă a anunţat luni că ambasadorul Turciei la Washington Serdar Kilic s-a întâlnit cu consilierul pe probleme de securitate naţională al preşedinţiei John Bolton.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.