Furtuna tropicală Idalia, care s-a format duminică în apele Caraibelor, în apropiere de sud-estul Mexicului, urmează să avanseze către Florida, unde se preconizează să ajungă miercuri, ca uragan, anunţă Centrul Naţional american al Uraganelor (NHC), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Luni, Idalia se afla la 185 de kilometri est de Insula mexicană Cozumel, şi prezenta rafale de vânt de până la 75 de kilometri pe oră, potrivit NHC.

Potrivit unei hărţi publicate de către Centru pe site, cu proiecţia traiectoriei Idaliei, aceasta urmează să nu se apropie de teritoriul mexican, dar urmează să devină un uragan în traiectoria în Golful Mexic către Florida, în a cărei parte de nord-est urmează să ajungă miercuri dimineaţa (ora locală).

ALERTĂ DE URAGAN

O alertă de uragan a fost emisă de NHC într-o mare parte a vestului Floridei, unde guvernatorul Ron DeSantis a declarat starea de urgenţă în 33 de comitate.

În statul mexican Quintana Roo, unde se află Cancun şi alte staţiuni balneare pe coasta Mexicului, Idalia a adus precipitaţii şi mase de nori, care au dat peste cap planurile turiştilor în acest ultim weekend al vacanţei de vară.

Ploi, rafale de vânt şi valuri puternice sunt prevăzute în acest stat şi în două statele vecine, Yucatán şi Campeche, a avertizat Serviciul Meteorologic Naţional al Mexicului.

Weekendul trecut, uraganul Hilary, care a atins categoria 4 din 5 pe scara Saffir-Simpson - între 210 şi 250 de kilometri pe oră -, a lovit statul mexican Baja California, pe coasta Oceanului Pacific, und s-a soldat cu un mort şi a avariat infrastructuri, după care a intrat pe teritoriul american.

Mexicul este afectat anual de uragane atât pe coasta pacifică, cât şi atlantică, în general din mai n noiembrie.

În Statele Unite, Florida a fost lovită anul trecut de uraganul Ian, clasat de categoria 5, care a ucis 150 de oameni şi a cauzat pagube importante în traiectoria sa, în sud-vestul acestui stat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.