Compania turcă de apărare Baykar, ale cărei drone militare au fost decisive în conflictele din Azerbaidjan şi Libia, va testa în curând două noi aparate de zbor fără pilot care vor extinde capacităţile Turciei de operare a dronelor de la operaţiuni terestre la cele navale, a declarat miercuri CEO-ul acesteia, Haluk Bayraktar, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Haluk Bayraktar, unul dintre cei doi fraţi ingineri care conduc firma de apărare Baykar, a declarat că noua aeronavă va fi testată în următorii doi ani, iar aceasta  va putea decola de pe o navă a marinei turce aflată în prezent în producţie.

Desfăşurarea de către Turcia a dronei Bayraktar TB2 a companiei a fost un factor major în conflictul din Siria, Irak, Libia şi Azerbaidjan, aducând firma Baykar în centrul atenţiei şi transformând-o într-un producător şi exportator major.

Firma a semnat acorduri de export cu 13 ţări, inclusiv un acord de producţie comună cu Ucraina, deoarece produsele sale ajută la remodelarea modului în care sunt purtate războaiele moderne, a spus Bayraktar.

 Amploarea programului de drone al Turciei plasează ţara între primii patru producători din lume, alături de Statele Unite, Israel şi China, spun analiştii.

”Sistemele de aeronave inteligente, fără pilot, sunt cele două tehnologii de vârf care au schimbat peisajul pentru proiecţia puterii”, a declarat el pentru Reuters pe marginea unei expoziţii de apărare de la Istanbul.

”În timp ce toată lumea vorbeşte despre modul în care tehnologia dronelor schimbă doctrinele de luptă... unul dintre următoarele obiective ale noastre este drona TB3, capabilă să decoleze şi să aterizeze pe TCG Anadolu”, a spus Bayraktar, referindu-se la un portavion uşor turc aflat în lucru.

Deşi nava va putea transporta elicoptere de luptă pe puntea sa de aterizare, Turcia nu dispune de un avion care să poată decola de pe navă.

TB3, cu un design cu aripi pliabile, ar putea fi lansată de pe pistele navale scurte. Cu unele secţiuni aflate în producţie, este de aşteptat ca drona să aibă loc primul zbor de testare anul viitor, a spus Bayraktar.

Aceasta va fi urmată de o aeronavă de luptă fără pilot, numită MUIS, primul zbor al prototipului fiind aşteptat în 2023, a spus el.

În prezent în faza de proiectare, MUIS va fi propulsat cu reacţie, cu o sarcină utilă de până la 1,5 tone. Nava cu manevră autonomă va fi capabilă să opereze în tandem cu aeronavele pilotate şi poate transporta rachete aer-aer, a spus compania.

Baykar, fondată în anii 1980 de tatăl lui Bayraktar, a început să se concentreze pe producţia de avioane fără pilot în 2005, deoarece Turcia căuta să-şi consolideze industria locală de apărare. În prezent, compania este vârful de lance al Turciei pentru exportul global de tehnică de apărare.

Preşedintele Tayyip Erdogan, a cărui fiică este căsătorită cu directorul de tehnologie al Baykar, Selcuk Bayraktar, spune că cererea internaţională pentru TB2 şi noua dronă Akinci este uriaşă.

”Peste tot, chiar şi în călătoria mea în Africa, ei vor drone, drone înarmate şi Akinci. Toată lumea... vrea să vadă şi să ştie ce facem”, le-a spus el lucrătorilor Baykar luna trecută, după ce s-a întors dintr-o călătorie în Angola, Togo şi Nigeria.

Prima dronă Akinci, care are un timp de zbor mai lung şi poate transporta o sarcină utilă mai mare decât TB2, a fost livrată armatei turce în august. În pofida cererii în creştere, utilizarea dronelor turceşti în estul Ucrainei împotriva miliţiei susţinute de ruşi a fost criticată de Kremlin.

Vânzările planificate către Etiopia, ţară aflată în război civil şi în contradicţie cu Egiptul, au provocat fricţiuni cu Cairo.

Bayraktar a spus că Turcia a făcut un ”salt uriaş” în efortul său de a-şi crea propria sa industrie de apărare în ultimii 20 de ani, extinzându-se de la 17 companii la aproape 17.000.

”Tehnologia dronei este doar o poveste de succes născută din impulsul de dezvoltare naţională şi indigenă. Am început să culegem beneficiile muncii care au început în urmă cu două decenii doar recent”, a mai spus acesta.

Urmăreşte LIVE videoconferinţa News.ro ”Oraşul meu - Acasă şi la birou”, joi, 11 noiembrie, începând cu ora 10.00.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.