O Curte specială cu juraţi a confirmat miercuri o hotărâre a primei instanţe, prin care Nourredine Allam, implicat în asasinarea poliţistului Xavier Jugelé, era condamnat la zece ani de închisoare, după ce Parchetul General a cerut reîncadrarea faptei ca asociere de răufăcători terorişti, o cerere neacceptată de Curte, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nourredine Allam, un francezo-algerian în vârstă de 32 de ani, a recunoscut în apel că a servit ca intermediar între Karim Cheurfi, bărbatul care l-a ucis pe Xavier Jugelé pe Champs-Elysées în aprilie 2017, şi bărbatul care i-a vândut un Kalaşnikov, după ce a respins toate acuzaţiile în bloc în procesul din prima instanţă.

Potrivit acuzării, Nourredine Allam este cel care i-a vândut această armă lui Karim Cheurfi, după ce a cumpărat-o de la un terţ.

”Nourredine Allam a avut neapărat cunoştinţă de planul criminal al lui Karim Cheurfi de a atenta la viaţa poliţiştilor”, a reţinut Curtea.

Însă ea a adăugat că acesta nu cunoştea detaliile.

”Niciun element nu permite să se stabilească faptul că Nourredine Allam avea cunoştinţă despre radicalizarea lui Karim Cheurfi, despre ideile sale jihadiste şi despre planurile sale teroriste”, a declarat preşedintele Curţii cu juraţi, David Hill.

Ca atare, a adăugat el, Nourredine Allam este ”achitat de infracţiunea de participare la o asociere teroristă de răufăcători”.

La fel ca în prima instanţă, el a fost condamnat cu privire la o simplă asociere de răufăcători în vederea pregătirii uneia sau mai multor infracţiuni.

Avocata generală a cerut ca Allam să fie condamnat la 15 ani de închisoare şi reîncadrarea infracţiunii pe care acesta a comis-o ca infracţiune teroristă.

”Este mizerabil”, a strigat Michel Jugelé, tatăl lui Xavier Jugelé, la anunţarea verdictului.

”Instituţia poliţiei este călcată în picioare”, a spus el.

”Dacă acesta nu este un act terorist, atunci ce este?”, a declarat un purtător de cuvânt al Sindicatului Pro Police, Christophe Crépin.

La fel ca în prima instanţă, Curtea l-a achitat pe Médérik Marinne, care a compărut în libertate.

Urme de ADN ale lui Marinne au fost descoperite pe butonul de pe patul puştii de asalt folosite de către Karim Cheurfi, însă Curtea ”nu a putut să stabileacă în ce circumstanţe Médérik Marinne a atins această armă”.

”Numai prezenţa urmei sale ADN pe butonul de blocare a patului armei, fără niciun alt element probant, nu poate fi de ajuns să caracterizeze un act de deţinere în sensul legii”, afirmă Curtea.

La 20 aprilie 2017, Karim Cheurfi l-a ucis pe Xavier Jugelé, a rănit doi colegi de-ai acestuia şi o turistă germană, după care a fost ucis prin împuşcare în tiruri de ripostă.

Alţi doi bărbaţi implicaţi în vânzarea Kalaşnikovului au fost judecaţi şi condamnaţi, în primă instanţă, la şase şi cinci ani de închisoare.Ei nu au făcut apel.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.