O nouă rundă de negocieri între oficiali ruşi şi ucraineniare loc luni, sub auspicii mai pozitive decât rundele anterioare, în pofida faptului că Războiul din Ucraina s-a extins în ultmele zile în vestul Ucrainei, la uşa NATO, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La această a patra rundă de negocieri există o rază de speranţă, spre deosebire de celelalte trei dinainte, care au avut loc în Belarus, urmate joi de o întâlnire în marja Forumului Diplomatic de la Antalya, în sudul Turiei, între moniştri de Externe rus Serghei Lavrov şi ucrainean Dmitro Kuleba.

Un negociator rus a anunţat duminică seara ”progrese semnificative”.

”Aşteptarea mea persoană este ca aceste progrese să conducă foarte curând la o poziţie comună între cele două delegaţii şi la documente de semnat”, a declarat Leonid Sluţki, citat de agenţiile ruse de presă.

La scurt timp după aceste declaraţii, consilierul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski Mihailo Podoliak a anunţat într-un mesaj postat pe Twtter că Moscova a încetat să mai dea ”ultimatumuri” Kievului şi că a început ”să ne asculte cu atenţie propunerile”.

Aceste declaraţii sunt pline de optimism, un ecou al declaraţiilor celor doi preşedinţi din zilele anterioare.

Vladimir Putin a evocat vineri ”progrese semnificative” în negocieri, iar Volodimir Zelenski a evocat sâmbătă o ”abordare fundamental diferită” a Moscovei în aceste negocieri.

Mii de militari au fost ucişi de aproape 20 de zile, de la lansarea invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februare.

Kievul a anunţat sâmbătă că ”aproximativ 1.300” de militari ucraineni au fost ucişi în război.

Moscova a anunţat că 498 de militari au fost ucişi în tabăra sa - unicul bilanţ rus de acst fel, anunţat a 2 martie -, în contextul în care Pentagonul evoca faptul că în primele două săptămâni de război au fost ucişi între 2.000 şi 4.000 de militari ruşi.

Un centru militar din apropierea frontierei cu Polonia, un stat membru NATO, a fost duminică ţinta unui bombardament care s-a soldat cu 35 de morţi, iar încercări de înceruire a Kievului continuă.

Experţi militari şi jurnalişti afirmă că, în rândul forţelor ruse din Ucraina domnesc dezorganizarea şi dezertările.

În cea de-a 18 zi a invazei ruse a Ucrainei, arata rusă a încercuit mai multe oraşe mari, inclusiv Kievul, şi continuă să asedieze Mariupolul, unde a ucis numeroşi civili

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.