Suspectul Ahmad Khan Rahami era monitorizat de autorităţile americane înainte de a detona mai multe bombe în metropola New York, precum şi în New Jersey, după ce a fost vizat în urmă cu doi ani de un control al agenţilor federali. Se pare că tatăl suspectului l-a reclamat pe acesta la autorităţile locale pentru terorism, transmite New York Times.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În 2014, Mohammad Rahami s-a prezentat în faţa poliţiştilor locali din Elizabeth, New Jersey pentru a depune o plângere legată de activităţile teroriste ale fiului său. Însă, agenţii federali au concluzionat atunci că tatăl suspectului de terorism a făcut declaraţia din supărare.

Nu este clar dacă agenţii FBI l-au intervievat în urmă cu doi ani şi pe Ahmad Khan Rahami.

De asemenea, Mohammed Rahami a declarat în faţa jurnaliştilor americani că a apelat în urmă cu doi ani la ajutorul FBI.

Anteriror, Ahmad Khan Rahami a petrecut până la trei luni în închisoare în urma unei dispute domestice. Însă, magistraţii au refuzat punerea sub acuzare a suspectului de terorism, după retragerea plângerii formulate de sora sa.

Anchetatorii americani au descoperit asupra suspectului un jurnal străpus de un glonţ, în care apar texte incoerente legate de terorism, dar şi o promisiune de a-i ucide pe necredincioşi.

În vârstă de 28 de ani, Ahmad Khan Rahami a fost capturat luni după-amiază de către autorităţile americane, în urma unui schimb de focuri din localitatea Linden, New Jersey. Patru poliţişti americani au suferit răni minore în urma schimbului de focuri, în vreme ce suspectul a fost împuşcat în umăr şi în picior.

Autorităţile americane cred că au capturat principalul suspect în cazul exploziilor, care au zguduit în weekend cartierul newyorkez Chelsea şi o staţiune balneară din New Jersey. Însă, soţia pakistaneză a suspectului a fugit cu doar câteva zile înainte de atacuri din Statele Unite. Reprezentanţii americani au luat legătura cu autorităţile pakistaneze şi cele arabe în încercarea de a o localiza pe soţia suspectului, dar fără a înregistra vreun succes.

Directorul adjunct al FBI William F. Sweeney Jr. a declarat că nu există nimic care să sugereze o celulă teroristă activă în zonă New Yorkului, dar există dovezi că suspectul capturat nu a acţionat singur.

Primarul New York-ului, Bill de Blasio, a susţinut că autorităţile au toate motivele pentru a crede că exploziile care au zguduit în timpul weekend-ului Manhattan şi New Jersey reprezintă acte de terorism. De asemenea, acesta le-a cerut newyorkezilor să rămână vigilenţi faţă de ce se întâmplă în jurul lor şi să informeze imediat autorităţile dacă aud vreo discuţie suspectă sau descoperă vreo ameninţare la adresa securităţii metropolei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.