Numărul total al cazurilor de Covid-19 din India a depăşit joi 18 milioane, după un nou nivel record al cazurilor zilnice, groparii lucrează zi şi noapte pentru a îngropa victime, în timp ce alte sute sunt incinerate în parcuri şi parcări, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

India a raportat joi 379.257 de noi infecţii şi 3.645 de decese, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii. Numărul victimelor raportate pentru într-o singură zi este cel mai mare de la declanşarea pandemiei.

A doua cea mai populată ţară din lume este într-o criză profundă, spitalele şi morgile fiind suprasolicitate.

Un gropar din Mumbai, Sayyed Munir Kamruddin, în vîrstă de 52 de ani, a spus că el şi colegii săi lucrează fără oprire pentru îngroparea vitimelor.

"Nu mă tem de COVID, lucrez cu curaj. Totul este despre curaj, nu despre frică", a spus el.

În fiecare zi, mii de indieni caută frenetic paturi de spital şi oxigenul care salvează vieţile rudelor bolnave, folosind aplicaţii de socializare şi contacte personale.

"Ferocitatea celui de-al doilea val i-a luat pe toţi prin surprindere", a spus K. VijayRaghavan, principalul consilier ştiinţific al guvernului, pentru ziarul Indian Express.

Armata Indiei a început să mute echipamente cheie, cum ar fi oxigenul, în întreaga ţară şi îşi va deschide facilităţile medicale către civili.

Se anticipează ca criza oxigenului să se diminueze până la jumătatea lunii mai, a declarat pentru Reuters un director din industrie, producţia crescând cu 25% şi sistemele de transport fiind gata să facă faţă.

"Aşteptarea mea este că până la mijlocul lunii mai vom avea cu siguranţă infrastructura de transport care ne va permite să satisfacem această cerere în toată ţara", a declarat Moloy Banerjee, de la Linde, cel mai mare producător de oxigen din India.

Hotelurile şi vagoanele de cale ferată au fost transformate în facilităţi de îngrijire critică, pentru a suplini lipsa paturilor de spital.

Cea mai bună speranţă a Indiei este să-şi vaccineze vasta populaţie, spun experţii, iar miercuri a deschis înregistrarea pentru toţi cei cu vârsta peste 18 ani pentru a fi vaccinaţi începând de sâmbătă.

Deşi este cel mai mare producător mondial de vaccinuri, India nu are stocuri pentru cele 800 de milioane de persoane estimate ca eligibile. Mulţi dintre cei care au încercat să se înscrie pentru vaccinare au spus că nu au reuşit, plângându-se pe reţelele de socializare că nu au posibilitatea de a obţine un vaccin sau chiar de a intra pur şi simplu pe site, deoarece acesta s-a blocat în mod repetat.

"Statisticile indică faptul că departe de a se bloca sau de a funcţiona lent, sistemul funcţionează fără probleme", a declarat guvernul miercuri.

Peste 8 milioane de persoane s-au înregistrat pentru vaccinare, dar nu este clar câţi s-au şi vaccinat.

Doar aproximativ 9% din populaţia Indiei, de aproximativ 1,4 miliarde, a primit o doză de vaccin de la începutul campaniei de vaccinare, în ianuarie. Cu toate acestea, în timp ce al doilea val al epidemiei copleşeşte sistemul de sănătate, rata oficială a mortalităţii este sub cea a Braziliei şi a Statelor Unite.

India a raportat 147,2 decese pe un milion de persoane, arată datele Reuters, în timp ce Brazilia şi Statele Unite au raportat cifre de 1.800 şi, respectiv, 1.700. Cu toate acestea, experţii medicali consideră că adevăratele date referitoare la COVID-19 din India pot fi de cinci până la 10 ori mai mari decât numărul oficial.

Prim-ministrul Narendra Modi a fost criticat pentru că a permis organizarea unor mitinguri politice masive şi a unor festivaluri religioase, care au fost evenimente super-răspândite în ultimele săptămâni.

India se aşteaptă la aproape 550 de instalaţii de producere a oxigenului din întreaga lume, pe măsură ce ajutoarele medicale vor încep să vină, a declarat joi secretarul de Externe Harsh Vardhan Shringla.

Două avioane din Rusia, care transportau 20 de concentratoare de oxigen, 75 de ventilatoare, 150 de monitoare şi 22 de tone de medicamente, au ajuns la New Delhi.

Statele Unite trimit provizii în valoare de peste 100 de milioane de dolari, inclusiv 1.000 de butelii de oxigen, 15 milioane de măşti N95 şi 1 milion de teste rapide de diagnostic, a declarat miercuri Casa Albăi.

De asemenea, Statele Unite şi-au redirecţionat propria comandă de materii prime de la AstraZeneca  către India, pentru a-i permite să producă mai mult de 20 de milioane de doze de vaccinuri, a anunţat Casa Albă.

India va primi un prim lot de vaccin Sputnik V din Rusia pe 1 mai. Fondul suveran de administrare a averilor din Rusia, care comercializează vaccinul Sputnik V la nivel global, a semnat acorduri cu cinci producători indieni pentru peste 850 de milioane de doze de vaccin pe an.

Bangladeshul a declarat că va trimite aproximativ 10.000 de flacoane de medicamente antivirale şi 30.000 de truse PPE.

Germania va trimite sâmbătă 120 de ventilatoare şi o instalaţie mobilă de producere a oxigenului săptămâna viitoare, a anunţat Ministerul Apărării de la Berlin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.